Petak dvadeset i drugog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: 1 Kor 4, 1-5; Ps 36, 3-4. 5-6. 27-28. 39-40; Lk 5, 33-39.

Obljetnica posvete crkve: Stražeman.


Evanđelje dana (Lk 5, 33-39)

„Kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti.“

U ono vrijeme: Rekoše Isusu farizeji i pismoznanci: »Učenici Ivanovi, a tako i farizejski, počesto poste i obavljaju molitve, tvoji pak jedu i piju.« Reče im Isus: »Ne možete svatove prisiliti da poste dok je zaručnik s njima. Doći će već dani: kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti, u one dane!«
A kazivao im je i prispodobu: »Nitko neće otparati krpe s novog odijela da je stavi na staro odijelo. Inače će i novo rasparati, a starom neće pristajati krpa s novoga.«
»I nitko ne ulijeva novo vino u stare mješine. Inače će novo vino proderati mješine pa će se i ono proliti i mješine će propasti. Nego, novo vino neka se ulijeva u nove mješine!«
»I nitko pijuć staro, ne zaželi novoga. Ta veli se: ‘Valja staro!’«


Razmišljanje

  • Pogledat ću u Isusove zabrinute oči. Želi me upozoriti na opasnost ispraznog izvršavanja pobožnih praksi. Prije nego što započnem s razmatranjem Njegove Riječi, obratit ću se Duhu Svetom i zamoliti za stav otvorenosti i poniznosti.
  • Koristit ću sliku koju mi Isus pruža (r. 34). Nalazim se na svadbi za raskošno postavljenim stolom, a nagovaram svatove na post. To je primjer bolesne revnosti koja je izgubila zdrav odnos prema stvarnosti.
  • Što mogu reći o svojoj revnosti? Razmislit ću o svojim vjerskim praksama. Pomažu li mi da se približim Isusu i drugim ljudima? Kakva mišljenja o svojoj religioznosti čujem najčešće?
  • Isus mi želi osvijestiti potrebu duhovnog prepoznavanja stanja nevolje i stanja radosti, poziva me da vidim izazove koji u određenom trenutku stoje preda mnom (rr. 34-35).
  • Što mogu reći o svojoj sposobnosti duhovnog razlučivanja? Osluškujem li Božju Riječ? Je li mi stalo do traženja Božje volje? Imam li duhovnika, stalnog ispovjednika? Što bih želio produbiti, a što promijeniti u svojoj duhovnoj formaciji?
  • Zastat ću i razmisliti o svom odnosu prema onomu što je „staro” i „novo” (rr. 35-39): stariji ljudi, stare prakse i običaji, tradicija, mlada generacija, nove životne perspektive, nove ideje, suvremenost, novi oblici duhovnog života…
  • Kako moje srce reagira na misao na novo, a kako na misao na staro? Znam li koristiti jedno i drugo, mudro ih povezivati, poštovati, ne suprotstavljati im se? Ustrajno ću moliti Isusa: „Nauči me strpljivu prepoznavanju i korištenju starog i novog!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)