Sv. Marko Križevčanin, prezbiter i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Marko Križevčanin, prezbiter i mučenik
Spomendan

Čitanja: 1 Kor 4, 6-15; Ps 144, 17-18. 19-20. 21; Lk 6, 21-25.

Obljetnica posvete crkve: Lipik, Okučani.


Evanđelje dana (Lk 6, 21-25)

„Zašto činite što subotom nije dopušteno?“

Jedne subote prolazio je Isus kroz usjeve. Učenici su njegovi trgali klasje, trli ga rukama i jeli. A neki farizeji rekoše: »Zašto činite što subotom nije dopušteno?« Odgovori im Isus: »Zar niste čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji, uze, pojede i svojim pratiocima dade prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko, nego samo svećenici?« I govoraše im: »Sin Čovječji gospodar je subote!«


Razmišljanje

  • Ući ću mislima u prizor koji opisuje Luka. Isus i Njegovi učenici prolaze kroz usjeve. Gladni su. Klasje se pod teretom zrnja savija, nalik na Oca koji sa sagiba nad djecom s kruhom u rukama da ih nahrani (r. 1).
  • U svakoj životnoj situaciji u kojoj proživljavam nekakvu glad, vlastitu bijedu ili bespomoćnost, nada mnom se sagiba Otac. Potrebne su nam oči vjere kako bismo mogli uočiti Njegovu nježnost i prepustiti se Njegovoj ljubavi.
  • Farizeji nisu u stanju u ovom događaju iščitati brižnu Očevu ljubav. Njihova su srca opterećena slovom Zakona. Usredotočeni isključivo na zakonske propise, nisu u stanju suosjećati s glađu učenika (r. 2). U obrani slova Zakona, promiče im čovjek.
  • Isus pomaže farizejima da dublje sagledaju ovaj događaj. Podsjeća ih na primjer Davida kako bi dotaknuo Njihova srca i otvorio Njihove oči za smisao Božjeg Zakona (rr. 3-4). Isus mi svojom Riječju svakodnevno pomaže proniknuti u značenje događaja i zapovijedi.
  • U Božjem Zakonu i u svakodnevnim događajima skrivena je brižna Očeva ljubav. Znam li je svakodnevno primjećivati? Mogu li reći da živim po zapovijedima i pravilima i da me to približava Bogu i ljudima?
  • Sin Čovječji Gospodar je subote. (r. 5) O mome odnosu s Isusom ovisi i moj zdrav odnos prema Zakonu. Isus utjelovljuje srce i Gospodara svakog zakona. On je jedina Očeva Riječ.
  • U prisnom razgovoru s Isusom ispovjedit ću Mu da čeznem živjeti u skladu sa zapovijedima i danim obećanjima. Ponovit ću svoje predanje i odanost Isusu. U srcu ću nositi molitvu: „Neka Tvoja Riječ upravlja mojim životom!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)