Sv. Kornelije, papa, i Ciprijan, biskup, mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Kornelije, papa, i Ciprijan, biskup, mučenici
Spomendan

Čitanja: 1 Kor 11, 17-26. 33; Ps 39, 7-8a. 8b-9. 10. 17; Lk 7, 1-10.

Klanjanje: Našice – sv. Marko Evanđelist.


Evanđelje dana (Lk 7, 1-10)

„Ni u Izraelu tolike vjere na nađoh.“

U ono vrijeme: Pošto Isus dovrši sve svoje besjede narodu, uđe u Kafarnaum. Nekomu satniku bijaše bolestan sluga, samo što ne izdahnu, a bijaše mu veoma drag. Kad je satnik čuo za Isusa, posla k njemu starješine židovske moleći ga da dođe i ozdravi mu slugu. Kad oni dođoše Isusu, usrdno ga moljahu: »Dostojan je da mu to učiniš jer voli naš narod, i sinagogu nam je sagradio.«
Isus se uputi s njima. I kad bijaše već kući nadomak, posla satnik prijatelje s porukom: »Gospodine, ne muči se. Nisam dostojan da uđeš pod krov moj. Zato i ne smatrah dostojnim doći k tebi. Nego — reci riječ da ozdravi sluga moj. Ta i ja, premda sam vlasti podređen, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ — i ode, drugomu: ‘Dođi!’ — i dođe, a sluzi svomu: ‘Učini to!’ — i učini.«
Čuvši to, zadivi mu se Isus pa se okrenu mnoštvu koje je išlo za njim i reče: »Kažem vam, ni u Izraelu ne nađoh tolike vjere.« Kad se oni koji su bili poslani vratiše kući, nađoše slugu zdrava.


Razmišljanje

  • Obratit ću pozornost na atmosferu ljubavi i poštovanja koja vlada između satnika, njegova sluge i židovskih starješina (rr. 2-5). Satnik moli za svoga bolesnog slugu, starješine mole za satnika. Patnja ovoga sluge zbližava ih s Isusom i jedne s drugima.
  • Što mogu reći o odnosima u svojoj obitelji, zajednici, na mjestima gdje izvršavam svoje zadatke i poslove? Ispričat ću Isusu o tome. Koga bih mu danas najviše želio povjeriti?
  • Kontemplirat ću Isusa koji, kada čuje molbe starješina, kreće skupa s njima u satnikovu kuću (r. 6). Osvješćujem sebi da Isus želi biti pozivan i u moju kuću, u moje svakodnevne poslove. Spreman je poći svugdje tamo gdje trpim ja i oni koji su mi u srcu.
  • U Isusovoj prisutnosti postavit ću sam sebi pitanje što u mome domu i zajednici najviše treba ozdravljenja? Gdje bih to htio pozvati Isusa? Što najviše zaokuplja moje srce i misli?
  • Pažljivo ću poslušati satnika koji ispovijeda svoju vjeru. On je povjerovao Isusu na riječ. Uvjeren je u snagu Njegove Riječi. Vjeruje da jedna Isusova Riječ može otkloniti bolest. Molit ću za milost duboke vjere u snagu Božje Riječi.
  • Prisjetit ću se riječi iz Biblije koje su u mome životu odigrale posebno važnu ulogu. Koje su to riječi bile? Potrudit ću se češće vraćati tim riječima i moliti se njima Isusu.
  • Isus je prepun divljenja prema satnikovoj velikoj vjeri. Što bi Isus mogao reći o meni i mome duhovnome životu? Što bi danas zatekao u mome srcu?
  • Približit ću se Isusu i jednostavnim Mu riječima, poput satnika, priznati svoju nedostojnost. Pozvat ću Ga „pod svoj krov“. Molit ću Ga da me iscijeli od svega što slabi i hladi moju vjeru.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)