Sv. Andrija Kim Taegŏn, prezbiter, i Pavao Chŏng Hasang i drugovi, mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Andrija Kim Taegŏn, prezbiter, i Pavao Chŏng Hasang
i drugovi, mučenici
Spomendan

Čitanja: 1 Kor 15, 12-20; Ps 16, 1. 6-7. 8b i 15; Lk 8, 1-3 ili spomendana Mudr 3, 1-9 ili Rim 8, 31b-39; Ps 125, 1-2ab. 2cd-3. 4-5. 6; Lk 9, 23-26.

Klanjanje: Okučani.


Evanđelje dana (Lk 8, 1-3)

„S njime su bile neke žene i posluživale mu od svojih dobara.“

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.


Razmišljanje

  • Kontemplirat ću Isusa koji obilazi gradove i sela propovijedajući Radosnu Vijest (r. 1). Pridružit ću se Dvanaestorici i ženama koje Ga prate. Zamislit ću ljude koji hrle k Njemu. Vraća im radost, mir srca, iscjeljuje ih…
  • Zamišljam da Isus dolazi k meni u kuću, u moju obitelj, zajednicu. Prilazi meni i mojim bližnjima… Zamolit ću Ga da me otvori za Riječ koju nam želi ostaviti. Koje su me riječi iz Evanđelja u posljednje vrijeme najviše dotaknule?
  • Isusova je Riječ puna snage. Oslobađa od zlih duhova i slabosti (r. 2). Osvijestit ću si da mi Isus za svaki dan ostavlja Riječ koja me može ozdraviti i vratiti mi slobodu. Koja me riječ iz današnjeg Evanđelja posebno dotiče i snaží? Ponavljat ću je s vjerom.
  • Što najviše slabi moju volju? Na kojim se mjestima najčešće osjećam napadnuto od strane napasnika? Povjerit ću Isusu svoje slabosti. Zamolit ću Ga da me oslobodi od zlih duhova koji me napastuju.
  • Luka poimence navodi žene koje je Isus iscijelio (r. 3). Dovest ću pred Njega najdraže mi ljude, one koji pate, koji su izranjeni, koji su moralno i duhovno zalutali. Reći ću Isusu za njih, navest ću njihova imena. Zamolit ću Ga s vjerom da ih spasi!
  • Gledam sreću u očima iscijeljenih žena. Oslobođene su od svojih slabosti. Prionule su uz Isusa. Duguju mu sve što imaju. Služe s ljubavlju. Osjećam li se sretno? Koji su me događaji u životu najviše približili Isusu?
  • Pridružit ću se ovim ženama kako bih mogao uživati u njihovoj sreći, u miru srca. One služe Isusu svojim materijalnim dobrima (r. 3). Ponavljat ću skupa s njima: „Isuse, Ti si sve što imam!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)