DVADESET I ŠEST NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DVADESET I ŠEST NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Br 11, 25-29; Ps 19, 8. 10. 12-14; Jak 5, 1-6; Mk 9, 38-43. 45. 47-48.

Titular: Dubočac, Stara Gradiška, Stražeman, Bolnica »sv. Rafael« Strmac – sv. Mihael Arkanđeo – svetkovina.


Evanđelje dana (Mk 9, 38-43. 45. 47-48)

„Tko nije protiv nas, za nas je. Ako te ruka sablažnjava, odsijeci je.“

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu:
»Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.«
»Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«
»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«
»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.«


Razmišljanje

  • Isus mi u ovom razgovoru s Ivanom daje životnu mudrost: u svim ljudima treba tražiti dobro, uključujući i one koji ne priznaju Isusa (rr. 38-40). Kroz njih Bog može također činiti puno dobroga. Isus me upozorava da ne budem sumnjičav i da nikome ne pripisujem zle namjere.
  • Kako se odnosim prema ljudima koji ne slijede sa mnom Isusa? Imam li snage u njima primjećivati ljudsko dobro? Što mogu reći o svojim svakodnevnim kontaktima s njima?
  • Isus je velikodušan prema svima koji si dopuštaju i najmanju gestu dobrote. Neće zaboraviti čak ni jednu čašu vode (r. 41). Što mogu reći o svom uobičajenom ponašanju tamo gdje živim i radim? Dopuštam li sebi jednostavne geste dobrote?
  • Primijetit ću kolikom se nježnošću Isus brine za mene svoga učenika (r. 41). Tko god mi iskaže dobrotu zbog pripadnosti Isusu, neće mu propasti nagrada. Prisjetit ću se ljudi koji su mi iskazali običnu ljudsku dobrotu. Zahvalit ću Isusu za njih.
  • Primijetit ću kolikom strogošću Isus osuđuje sablažnjavanje „najmanjih” (r. 42). Sablazan je poput otrova koji razorno djeluje na prirodnu dobrotu u čovjeku. Ona svoje najokrutnije lice pokazuje kada su joj izloženi najmanji, oni koji su poput slabe biljke koja nema mogućnosti da se brani.
  • Pomolit ću se za ljude na koje sam loše utjecao. Povjerit ću ih Isusu, da On u njima ojača dobro koje sam mogao oslabiti svojim sablaznim postupkom. Nisam li trenutno nekomu uzrok sablazni?
  • Isus me poziva na radikalnu borbu s korijenjem grijeha (rr. 43, 45, 47-48). Zamolit ću Ga da mi pomogne da stanem pred istinu o sebi. Što najviše ubija dobro u meni i slabi moj životni poziv? Uronit ću u molitvu srca: „Udijeli mi mudrosti u odlučnoj borbi protiv grijeha!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)