Utorak dvadeset i sedmog tjedna kroz godinu

Johannes Vermeer: Isus s Marijom i Martom, 1655.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Gal 1, 13-24; Ps 138, 1-3. 13-14ab. 14c-15; Lk 10, 38-42.

Obljetnica posvete crkve: Stari Gradac.

Klanjanje: Đulovac.


Evanđelje dana (Lk 10, 38-42)

„Marta ga primi u kuću. Marija je izabrala bolji dio.“

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavi posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«


Razmišljanje

  • Isus je na putu (r. 38). Obratit ću pozornost na Martinu srdačnost. Ona prima Isusa u kuću. Pokušat ću pronaći svoje mjesto među prisutnima u kući. Čije mi je ponašanje bliže: Marijino ili Martino?
  • Najprije ću promatrati Mariju (r. 39). Obratit ću pozornost na njezin unutarnji mir. Potpuno je zaokupljena Isusom. Sjedi do Isusovih nogu i sluša Ga. Sve drugo za nju prestaje postojati.
  • Sjest ću pored Marije uz Isusa. Pokušat ću skupa s njom stajati tako bez riječi, zagledan u Isusa. Kakvi se osjećaji javljaju u meni dok pokušavam zauzeti Marijin stav?
  • Obratit ću pozornost na Martu (r. 40). Gledam njezinu užurbanost i zabrinutost na licu. Potpuno apsorbirana raznim poslovima, gubi mir srca. Svoj nemir pretače u zamjerku Isusu: Zar ne mariš…?
  • Na koje me situacije u mome životu podsjeća Martin stav? Što mogu reći o stanju svoga duha u trenutcima preopterećenosti poslom kada sam zabrinut zbog povjerenih mi zadataka? Znam li sačuvati mir srca? Koji me osjećaji najčešće prate u takvim trenutcima?
  • Marta, Marta, brineš se i uznemiruješ za mnogo… (r. 41) Zamišljam Isusa koji izbliza vidi moj svakodnevni život: u mome domu, u zajednici, na radnom mjestu. Što bi mogao reći o meni?
  • Marija je uistinu izabrala bolji dio. (r. 42) Osjetit ću se pozvan da skupa s Marijom i Martom sjednem do Isusovih nogu i predam Mu svu svoju užurbanost. Ustrajat ću uz Njega govoreći: „Isuse, vrati mi mir srca. Ti budi gospodar moga života!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)