Petak dvadeset i sedmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Gal 3, 7-14; Ps 110, 1-2. 3-4. 5-6; Lk 11, 15-26.

Klanjanje: Virovitica – sv. Leopold Mandić.


Evanđelje dana (Lk 11, 15-26)

„Ako ja prstom Božjim izgonim đavle, došlo je k vama kraljevstvo Božje.“

U ono vrijeme: Pošto Isus izagna đavla, rekoše neki iz mnoštva: »Po Beelzebulu, poglavici đavolskom, izgoni đavle!« A drugi su iskušavajući ga, tražili od njega kakav znak s neba. Ali on, znajući njihove misli, reče im: »Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i kuća će na kuću pasti. Ako je dakle Sotona u sebi razdijeljen, kako će opstati kraljevstvo njegovo? Jer vi kažete da ja po Beelzebulu izgonim đavle. Ako dakle ja po Beelzebulu izgonim đavle, po kome ih vaši sinovi izgone? Zato će vam oni biti suci. Ali ako ja prstom Božjim izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje.«
»Dokle god jaki i naoružani čuva svoj stan, u miru je sav njegov posjed. Ali ako dođe jači od njega, svlada ga i otme mu sve njegovo oružje u koje se uzdao, a plijen razdijeli.«
»Tko nije sa mnom, protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire, rasipa.«
»Kad nečisti duh iziđe iz čovjeka, luta bezvodnim mjestima tražeći spokoja. Kad ga ne nađe, rekne: ‘Vratit ću se u kuću odakle iziđoh.’ Došavši, nađe je pometenu i uređenu. Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje. Na kraju bude onomu čovjeku gore nego na početku.«


Razmišljanje

  • Zamolit ću Isusa da mi dopusti ući u proživljavanja Svoga Srca. Sluša riječi koje Mu nanose bol. Jedni Ga prozivaju da je Belzebubov saveznik, a drugi Ga žele iskušati (rr. 15-16).
  • Preslikat ću tu situaciju u svoj svakodnevni život. Sjetit ću se situacija, razgovora, ponašanja, šala u kojima se vrijeđa Isusa. Osvijestit ću si koliko Ga to vrijeđa. Sudjelujem li i ja u sličnim ponašanjima? Za što bih Mu se naročito želio ispričati?
  • Ponašanje onih koji Isusa optužuju iznosi na vidjelo stanje njihova duha. Svoj nemir, svoju izgubljenost i zlobu pripisuju Njemu. Ne vjeruju da po Isusu ponovno mogu zadobiti mir.
  • U mraku svoje boli, nisu u stanju vidjeti da im je Kraljevstvo Božje već stiglo (rr. 17-20)!
  • Ući ću u sebe. Osluškivat ću svoju nutrinu. Koji doživljaji u meni dominiraju? Kakav utjecaj imaju na moj odnos s Isusom i s drugim ljudima? Što više primjećujem: dobro ili zlo?
  • Isus me upozorava na moju budnost. Postoji Zli koji obilazi uokolo vrebajući kako da uništi moj mir, čistoću, dobrotu (rr. 21-22). Koja se moja slabost najčešće pretvara u odškrinuta vrata na koja ulazi Zli? Ponovit ću svoju odluku da budem vjeran Isusu kako ne bih rasipao dobro koje je u meni.
  • Nezdrava samouvjerenost i nedostatak budnosti mogu se pokazati kao prvi korak u rasipanju plodova obraćenja. Zli se obraćenom čovjeku pokušava osvetiti sedmerostruko (rr. 24-26). Isus je, međutim, veći od zlih duhova (r. 20)!
  • Upitat ću se o svome moralnom i duhovnom stanju. Razvijam li se ili se vraćam unatrag? Koje su mi odluke trenutno potrebne za moje obraćenje i razvoj? Izvršit ću čin predanja: „Isuse, izabirem Te za Gospodara i Kralja svoga srca!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)