Sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica – zaštitnica Katedrale i grada Požege

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica –
zaštitnica Katedrale i grada Požege
Spomendan

Čitanja: Gal 5, 1-6; Ps 118, 41. 43. 44. 45. 47. 48; Lk 1, 37-41. U Katedrali i gradu Požegi: Mudr 7, 7-14; Ps 84, 2-5. 11-13; Rim 8, 14-17. 22-27; Iv 7, 14-18. 37-39a
(ili: Iv 4, 5-15a).

Titular: Požega – Katedrala sv. Terezije Avilske, Suhopolje – svetkovina.


Evanđelje dana (Lk 1, 37-41)

„Dajte milostinju i gle — sve je čisto!“

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra. A Gospodin mu reče: »Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše i zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle — sve vam je čisto.«


Razmišljanje

  • Isus, pozvan na večeru, ulazi u farizejevu kuću i sjeda za stol. Svjestan je da je zaobišao vanjski ritual pranja kojega se farizeji pomno pridržavaju (rr. 37-38).
  • Kontempliram Isusa koji je iznutra slobodan i čist i ne plaši se kako će Ga ljudi izvana interpretirati. Slobodan je od ljudskog mišljenja i zgražanja koje ovaj farizej izražava.
  • Svijest o unutarnjoj čistoći i potpunoj pripadnosti Isusu učinit će me slobodnim od ljudskog nerazumijevanja i vanjskih prosudbi. Što mogu reći o svom unutarnjem osjećaju dosljednosti?
  • Isus otvoreno osuđuje dvostruki život farizeja: vode računa o izvanjskoj besprijekornosti, a zatvaraju oči na vlastitu nutrinu u kojoj se prljavština grijeha umnožava (r. 39).
  • Koji se osjećaji javljaju u meni na ove oštre Isusove riječi? Ne predbacuje li mi moja savjest stavove slične farizejskima? Ne stavljam li maske kroz život kako bih sakrio svoje pravo lice?
  • Stvoritelj je oblikovao i moju nutrinu (r. 40). Moja izvanjska ljepota je tu da me podsjeća na neponovljivost ljepote moje nutrine. Slavit ću Stvoritelja za dar svojih osjećaja, stremljenja, promišljanja, slobode, ljubavi.
  • Osvijestit ću si da Stvoritelj i dalje želi nastaviti oblikovati moju nutrinu, želi je učiniti lijepom. Puštam li Ga u sve dubine svoga srca? Obratit ću se Stvoritelju molitvom predanja: „U Tvoje rukama stavljam svoju duhovnost.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)