Subota dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Ef 1, 15-23; Ps 8, 2-3a. 4-5. 6-7; Lk 12, 8-12.

Klanjanje: Rajić.


Evanđelje dana (Lk 12, 8-12)

„Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko se god prizna mojim pred ljudima, i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim. A tko mene zaniječe pred ljudima, bit će zanijekan pred anđelima Božjim.«
»I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti.«
»Nadalje, kad vas budu dovodili pred sinagoge i poglavarstva i vlasti, ne budite zabrinuti kako ćete se ili čime braniti, što li reći! Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći.«


Razmišljanje

  • Pažljivo ću saslušati Isusov nauk. On je radikalan. Uči me jasnim izborima. Svaki izbor povlači za sobom dobre ili loše učinke (rr. 8-9). Isus me štiti od podlijeganja iskušenju kompromisa, prosječnosti.
  • Pogledat ću svoje dosadašnje životne izbore. Što mogu reći o njima? Jesu li bili nedvosmisleni, u skladu s Evanđeljem? Ostajem li dosljedan svojim izborima? Kojim sam izborima ostao vjeran do danas, a kojima ne?
  • Isusa ili priznajem ili Ga niječem (rr. 8-9). Drugog puta nema. Vratit ću se u povijest svog odnosa s Isusom. Stat ću pred Njega i pokušati vidjeti svoj život u svjetlu dvaju stavova: kada sam Ga priznavao i kada sam Ga nijekao.
  • Isus me upozorava na grijeh protiv Duha Svetoga (r. 10). Može me duhovno ubiti: kada svjesno odbacujem Njegovu ljubav i nadahnuća. Ne može mi ništa dati, čak ni oprost, ako sam to ne želim.
  • Obratit ću se Isusu s molbom da me nauči kako biti strpljiv u kročenju putevima Duha Svetoga; da mogu postajati sve osjetljiviji na Njegova svakodnevna nadahnuća.
  • Isus mi obećava da me Duh Sveti nikada neće napustiti. Uvijek je uza me; u onim najtežim Životnim trenutcima također. Sa mnom je upravo u onome času” kada se osjećam napušteno i odbačeno (rr. 11-12). Štiti me!
  • Duh Sveti će me poučavati kako treba govoriti u situacijama u kojima ne znam što bih rekao: tijekom važnih sastanaka, u molitvi također. Ustrajno ću Ga moliti: „Budi moje nadahnuće!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)