DVADESET I DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU

Paolo Veronese, Isus susreće Zebedejevu ženu i djecu, 1528.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DVADESET I DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Iz 53, 10-11; Ps 33, 4-5. 18-19. 20 i 22; Heb 4, 14-16; Mk 10, 35-45 ili kraće Mk 10, 42-45.


Evanđelje dana (Mk 10, 35-45)

„Sin Čovječji došao je da život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu:
»Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.«
Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im:
»Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«


Razmišljanje

  • Pokušat ću se uživjeti u ono što proživljavaju Ivan i Jakov. Gledam ih kako se približavaju Isusu. Mole Ga da u Vječnosti zauzmu mjesto što bliže Njemu (rr. 35-37). Ima li u meni sličnih čežnji? Žudim li za Isusovom blizinom?
  • Što hoćete da vam učinim? (r. 36) Isus me potiče da od Njega tražim. Mogu biti siguran u to da me On, kad god Mu se približavam u molitvi, već tamo čeka i spreman je saslušati moje molbe. Jesam li uvjeren da nema takvih zahtjeva koje On nije u stanju saslušati?
  • Ne znate što ištete. (r. 38) Isus mi osvještava da mi ono za što tako često i tako uporno molim nije do kraja poznato. Vidim samo jednu stranu stvarnosti svoje potrebe. Njemu je poznata i ona druga strana volja Oca koji želi moje dobro. Vjerujem li da On najbolje zna što je za mene dobro?
  • Zamislit ću sliku Boga Oca koji za mene priprema mjesto u Vječnosti (r. 40). Osvijestit ću si da svaki dan misli na mene i iščekuje me. S ljubavlju ću Ga moliti da čuva mene i moje mjesto u Vječnosti.
  • Ne znam što je još u mome kaležu iskustava koji trebam ispiti u ovome životu (r. 39). Usrdnom molitvom ću Ga moliti da mogu s ljubavlju primati sve što za mene pripremi svaki dan.
  • Isus mi pokazuje evanđeoski put u Nebo. To je put služenja, lišen nezdravog rivalstva i nadmetanja (rr. 41-45). Upozorava me da ne podlegnem modi ovoga svijeta koji demonstrira svoju snagu u vlasti nad drugima.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)