Ponedjeljak dvadeset i devetog tjedna kroz godinu

Andrey Mironov, Isus i bogati mladić, 2017.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: Ef 2, 1-10; Ps 99, 1b-2. 3. 4. 5; Lk 12, 13-21.

Klanjanje: Brodski Stupnik.


Evanđelje dana (Lk 12, 13-21)

„Što si pripravio, čije će biti?“

U ono vrijeme: Netko iz mnoštva reče Isusu: »Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu.« Nato mu on reče: »Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?« I dometnu im: »Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.«
Kaza im i prispodobu: »Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: ‘Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.’ I reče: ‘Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!’ Ali Bog mu reče: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?’«
»Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.«


Razmišljanje

  • Zamislit ću Isusa okruženog mnoštvom ljudi. Čujem vapaj ovog čovjeka pun zamjeranja i ogorčenosti (r. 13). Usredotočen je na sebe i na vlastiti osjećaj da mu se nanosi nepravda.
  • Što mogu reći Isusu o svom trenutnom duhovnom stanju? Što u meni prevladava: životna radost ili zabrinutost? Živi li u meni neki osjećaj nepravde i zamjeranja? Jesam li slobodan od njega?
  • Isus me upozorava na pohlepu (r. 15). Ona za mene može postati izvor stalne potištenosti i zamjeranja. U duljoj ću molitvi zamoliti Isusa da otvori moje srce i pokaže mi moje neuredne navezanosti.
  • Preispitat ću svoj stav prema stvarima i posjedu. O čemu sam najviše ovisan? Od čega zavisi moj osjećaj sigurnosti i sreće?
  • Poslušat ću Isusovu prispodobu (rr. 16-20). Zamislit ću da sam ja ovaj bogataš o kojem Isus govori. Obratit ću pozornost na svoje životne planove i snove. O čemu najčešće maštam?
  • Jesam li u stanju u ovom trenutku predati Isusu sve svoje životne planove da On upravlja njima sukladno Svojoj volji? Koji se osjećaji bude u meni? Čega se najviše plašim? Reći ću to Isusu.
  • Isus me želi učiniti osjetljivim za duhovno bogatstvo (r. 21). Po čemu se danas osjećam boga to u Bogu? Što bih donio pred Njega kada bih sada stao preda Nj i kada bi mi bilo postavljeno pitanje o vrijednostima koje sam skupio kroz život? Što me čini sretnim, a što me posramljuje? Priznat ću to Isusu.
  • Približit ću se Isusu kako bih kontemplirao Njegovu ljubav. Zamolit ću Ga da mi ni usadi duboku čežnju da Njega ljubim iznad svega. Izmolit ću molitvu posvete Presvetom Srcu Isusovu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)