Sv. Ivan Pavao II., papa – utemeljitelj Požeške biskupije

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan Pavao II., papa – utemeljitelj Požeške biskupije
Blagdan

Čitanja: Ef 2, 12-22; Ps 84, 9ab-10. 11-12. 13-14; Lk 12, 35-38.


Evanđelje dana (Lk 12, 35-38)

„Blago slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne!“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Neka vam bokovi budu opasani
i svjetiljke upaljene,
a vi slični ljudima što čekaju gospodara
kad se vraća sa svadbe
da mu odmah otvore čim stigne i pokuca.
Blago onima slugama
koje gospodar, kada dođe, nađe budne!
Zaista, kažem vam,
pripasat će se, posaditi ih za stol
pa će pristupiti i posluživati ih.
Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži
i nađe ih tako, blago njima!«


Razmišljanje

  • Zamišljam kako mi se Isus približava da mi kaže nešto što će biti odlučujuće za moje vječno prebivanje s Njime. Zamolit ću Duha Svetoga da ispuni moje srce ljubavlju kako bih svim srcem prionuo uz Isusove riječi.
  • Isus mi skreće pozornost na ispravan stav u mome životu. Taj stav je iščekivanje. Isus čezne da me ono čitavoga prožme sve do dana kada će On doći (rr. 35-36).
  • Svoju ću meditaciju pretočiti u žarku molitvu upućenu Isusu. Zamolit ću Ga da „opaše moje srce čežnjom za Sobom i upali u meni „svjetiljke“ ljubavne budnosti ustrajno traženje Njegove prisutnosti.
  • Isus mi ukazuje i na drugi stav povezan s iščekivanjem. To je stav spremnosti (rr. 36-38). Spremnost za Njegov dolazak test je autentičnosti moga iščekivanja. Što u ovom trenutku mogu reći o svojoj unutarnjoj spremnosti?
  • Ako ustrajem u budnosti, dočekat ću beskrajnu sreću (r. 38). Ako me Isus nađe budna, bit ću zauvijek sretan u svojoj nutrini. Obratit ću se Isusu žarkom molitvom za milost budnog srca do posljednjeg daha života.
  • Isus me podsjeća da se Njegov dolazak događa u različito doba dana i noći (r. 38). Svaka sekunda moga života ispunjena je Njegovom ljubavlju. Ljubav je ono što se očekuje i od mene.
  • Pogledat ću svoj život. Što mogu reći o svojoj bliskosti s Isusom u razna doba dana u mome dosadašnjem životu? Predat ću Mu cijelu svoju budućnost ponavljajući: „Ne dopusti da se ikada odijelim od Tebe!“

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)