Četvrtak dvadeset i devetog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Ef 3, 14-21; Ps 32, 1-2. 4-5. 11-12. 18-19; Lk 12, 49-53.


Evanđelje dana (Lk 12, 49-53)

„Nisam došao mir dati nego razdjeljenje.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Oganj dođoh baciti na zemlju
pa što hoću ako je već planuo!
Ali krstom mi se krstiti
i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!
Mislite li
da sam došao mir dati na zemlji?
Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje.
Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena:
razdijelit će se trojica protiv dvojice
i dvojica protiv trojice
— otac protiv sina i sin protiv oca,
mati protiv kćeri i kći protiv matere,
svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«


Razmišljanje

  • Kontemplirat ću Isusa koji mi povjerava Svoje duboke čežnje i snažne doživljaje. Pozvat ću Ga u svoju meditaciju kako bih u nju ušao prožet Njegovim željama i osjećajima.
  • Isus priznaje kako silno želi zapaliti u meni vatru Svoje ljubavi (r. 49). Što mogu reći o žaru svoga srca? Živim li veliku čežnju da ljubim Isusa?
  • Pozvat ću Isusa da Svojom ljubavlju rasplamsa sve moje odnose koji su hladni, ravnodušni, izranjeni. On se želi krstiti u Krvi (r. 50) kako bi iscijelio sva mjesta moga života koja “krvare”. Predat ću Mu ih s vjerom.
  • Isusov mir ne znači nastojanje oko mira po svaku cijenu (r. 51). Mir je plod istinskih i ispravnih izbora. Mir je radost srca koje je u stanju odabirati dobro, a odbacivati zlo.
  • Promotrit ću u svome srcu najvažnije životne izbore koje sam do sada napravio. Kojim namjerama sam bio voden? Pronalazim li u sebi mir srca dok razmišljam o donesenim odlukama? Za što bih želio zamoliti Isusa sada?
  • Življenje s Isusom zahtijeva od mene donošenje radikalnih odluka, čak i onda kada opredjeljenje za Njega znači raskol među najbližima, znači da ću biti odbačen (rr. 52-53). Molit ću Isusa za hrabrost i jasnoću u donošenju odluka u skladu s Evanđeljem.
  • Prionut ću uz Isusa i u prisnom razgovoru Njemu ću povjeriti meni najbliže ljude koji se ne mogu otvoriti iskustvu Evanđelja i žive u kontradikciji s vlastitom savješću. Vapit ću za njih: “Isuse, rasplamsaj ih i preobrazi ih Svojom čežnjom.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)