Petak dvadeset i devetog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Ef 4, 1-6; Ps 23, 1-2. 3-4ab. 5-6; Lk 12, 54-59.

Klanjanje: Slavonski Kobaš.


Evanđelje dana (Lk 12, 54-59)

„Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kad opazite da se oblak diže na zapadu, odmah kažete: ‘Kiša će!’ I bude tako. Kad zapuše južnjak, kažete: ‘Bit će vrućine!’ I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?«
»Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo? Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu. Sudac će te predati izvršitelju, a izvršitelj baciti u tamnicu. Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.«


Razmišljanje

  • Isus mi drži katehezu u kojoj me poučava osjetljivosti na Njegovu prisutnost i djelovanje u mome svakodnevnom životu. Zagledat ću se u Njega i slušati tako da k srcu uzmem svaku izgovorenu riječ.
  • Bog mi je podario osjetila da mogu predviđati razne događaje, npr. vrijeme. Tim više imam sposobnost prosuđivanja događaja koji se odvijaju pred mojim očima (rr. 54-56). Provodim li refleksiju nad svojom svakodnevicom? Prosuđujem li je u molitvi?
  • Zastat ću i dublje propitati svoju svakodnevnu molitvu. Dajem li sebi vremena za prepoznavanje Božje volje? Vraćam li se u večernjoj molitvi događajima dana da razaznam ispravnost svojih izbora i odluka? Kako izgleda moj ispit savjesti?
  • Isus me upozorava da se mogu mimoići s Njim, Njegovom Riječju, s onim što je ispravno (rr. 56-57). Zapitat ću se tko ima najveći utjecaj na moje iščitavanje svakodnevnih događaja: novine, televizija, Riječ Božja? Tko je moj autoritet?
  • Isus me želi učiniti osjetljivim za milost razlučivanja. Uči me da predviđam plodove svojih sadašnjih izbora i ponašanja. Kasnije može biti prekasno (rr. 58-59).
  • Vratit ću se najvažnijim događajima u svome životu: životnim pobjedama i padovima. Jesam li se ranije potrudio predvidjeti njihove posljedice? Što mi je pomoglo, a što je nedostajalo mome razlučivanju? Što sam naučio za budućnost?
  • Osvijestit ću si da je Isus sa mnom u svakom događaju moga dana. Ostavlja mi Svoju Riječ da se učim prosuđivati dnevne događaje u Njezinu svjetlu. Danas ću češće ponavljati molbu: „Gospodine, Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka…“ (Ps 119, 105)

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)