Sv. Dimitrije, mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Dimitrije, mučenik
Spomendan

Čitanja: Ef 4, 7-16; Ps 121, 1-2. 3-4a. 4b-5; Lk 13, 1-9.


Evanđelje dana (Lk 13, 1-9)

„Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti.“

U ono vrijeme dođoše neki te javiše Isusu što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: »Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.«
Nato im pripovjedi ovu prispodobu: »Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ‘Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ‘Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.’«


Razmišljanje

  • Stat ću pred Isusom u jednostavnosti srca, u poniznosti i pokornosti. Zatražit ću od Njega milost da temeljito osjetim svoju grješnost.
  • Obratit ću pozornost kolikom brižnosti Isus poziva ljude da prepoznaju svoj grijeh i da ne odgađaju obraćenje. Nekoliko puta ponavlja: Ako se ne obratite, propast ćete. (rr. 3-5)
  • Isus razotkriva nedostatak osjećaja grješnosti kod ljudi. To vodi u smrt. Bez osvještavanja i shvaćanja vlastite grješnosti, obraćenje je nemoguće. Život bez obraćenja samo je prividno život: poput stabla zasađena u vinogradu koje ne donosi uroda (rr. 6-9).
  • Molit ću se za spoznaju pogubnosti grijeha i duboku svijest o njegovoj snazi. Koje se emocije javljaju u meni dok pokušavam razmatrati nakaradnost svojih grijeha? Povjerit ću Isusu svoje osjećaje.
  • Grijeh koji se zadržava u srcu oslabljuje život: izjalovljuje želje, uništava ranije stečene plodove dobra i ubija život. Jesam li već dulje u grijehu? Ne odgađam li ili zanemarujem ispovijed? Gajim li u srcu skriveno divljenje prema nekom grijehu?
  • „Ako ne osjećam veću potrebu za ispovijedi, to može biti simptom da sam ogrezao u grijehu.“ (Th. Rey-Marmet) Zamolit ću Isusa da obnovi moje razumijevanje i oživi moju potrebu za dobrom ispovijedi.
  • Isplanirat ću i odrediti vrijeme za susret s Isusom u sakramentu pomirenja. Već sad ću Ga moliti da mi pošalje Duha Istine koji će mi razotkriti moj grijeh i nadahnuti me željom za dubokim susretom s Isusom u svetoj ispovijedi.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)