MISA ZA BRANITELJE 123. POŽEŠKE BRIGADE HRVATSKE VOJSKE

U povodu 32. obljetnice osnutka požeške 123. brigade Hrvatske vojske euharistijsko slavlje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike spomenute Brigade predvodio je u požeškoj crkvi sv. Lovre prepošt Stolnog kaptola sv. Petra Ivica Žuljević u zajedništvu s đakonom Ivanom Klarićem.

Na početku misnog slavlje predvoditelj je pozdravio časnike, sve pripadnike 123. brigade, članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, veterane Domovinskog rata na čelu sa svojim predsjednikom umirovljenim brigadirom Krešimirom Pavelićem, predstavnike Hrvatske vojske i policije, predstavnike iz javnog života Požeško-slavonske županije i grada Požege. Na osobit način prisjetio se prvog zapovjednika 123. brigade general pukovnika Miljenka Crnjca, koji svojom dugotrajnom bolešću i trpljenjem pridonosi onoj žrtvi koju je kao branitelj zajedno s drugim pripadnicima ove brigade podnio na raznim ratištima, a osobito na zapadnoslavonskom ratištu gdje su 82 mlada života utkana u slobodu Domovine.

U homiliji predvoditelj slavlja Žuljević na temelju naviještene Božje riječi iz Lukina evanđelja podsjetio je na Isusove riječi koje je uputio učenicima i mnoštvu koje ga je slijedilo da se u svijetu valja čuvati lažnih proroka, licemjera, pohlepe i bojati se onoga tko može ne samo tijelo ubiti nego i dušu te prisutne podsjetio kako se uvijek treba uzdati u Božju providnost, tražiti kraljevstvo nebesko i priznati se Kristovim pred ljudima. Podsjetio je kako su se danas okupili s nakanom čuti Isusove riječi i moliti Boga da blagoslovi našu domovinu i sve ljude koji u njoj žive, da sve stanovnike zaštiti od neprijateljstava i mržnje, od sukoba i rata, od mržnje i nesloge, od svađe i nemira, da se ne guše proročki glasovi koji upozoravaju na pogubnost zakona koji ne štite pravdu, da se cijeni poštenje i poniznost, da se osnažuju optimizam i nada mladih kroz gospodarski razvitak, da svaki čovjek može dostojno živjeti od plodova svoga rada, da se širi sloboda i istina, da se štiti život od začeća, da se poštuje dostojanstvo žene i zaštite prava djeteta i majke. Istaknuo je kako danas nije lako biti kršćanin, živjeti po Isusovim načelima, priznati se Isusovim učenikom ne riječima već djelima i pozvao prisutne da ne zaborave žrtvu poginulih i stradalih za slobodu po primjeru Isusove žrtve za čovjeka.

Na svršetku zahvalio je svim sudionicima slavlja što čuvaju spomen na poginule pripadnike123. brigade i što su ih se željeli spomenuti i svetom misom. Poželio im je da budu ustrajni u njegovanju duhovne povezanost s poginulim hrvatskim braniteljima i zazvao Božji blagoslov na rad Udruge.