Subota šesnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Jr 7, 1-11; Ps 83, 3. 4-5ab. 5cd i 6a i 8a. 11; Mt 13, 24-30.


Evanđelje dana (Mt 13, 24-30)

„Pustite nek oboje raste do žetve.“

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjene posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Neprijatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’ A on reče: ‘Ne! Da ne biste sabirući kukolj iščupali zajedno s njim i pšenicu. Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu.’«


Razmišljanje

  • Na početku meditacije probudit ću u sebi duboku želju da slušam Isusa. Sjest ću pokraj Njega i pažljivo slušati prispodobu u kojoj govori o mom životu. Isus dva puta naglašava da je posijao dobro sjeme u mom životu (rr. 24, 27)!
  • Vjerujem li da u meni postoji sjeme dobra, da me je Bog stvorio dobroga? Volim li sebe? Jesam li u stanju vidjeti u sebi dobre osobine i sposobnosti? Nabrojat ću pred Isusom darove koje u sebi nalazim.
  • Isus me upozorava da postoji Zlo koje želi zagušiti sjeme dobra u meni. Ne smijem zanemarivati njegovu prisutnost. Ono djeluje velikim lukavstvom, a najčešće onda kada „zaspim” (rr. 25-26). Vjerujem li u postojanje Zloga? Ima li u meni dobrog sjemenja koje sam zagušio?
  • Koliko često molim da se umnoži dobro u meni? Na koncu svijeta Bog će konačno spaliti sva zrna zla (rr. 29-30). Predajem se Božjoj Providnosti. S pouzdanjem ću Ga moliti da sačuva zrnja dobra u meni i pobrine se za njihov prinos.
  • Pustite nek oboje raste do žetve. (r. 30) Isus me uči strpljenju. Dobro se razvija polako i usred ljudske slabosti. Moj rad na sebi ne sastoji se od iskorjenjivanja zlog korova. Fokusiranje isključivo na onome što je loše vodi u obeshrabrenje i oduzima životnu radost.
  • Najučinkovitija borba protiv zla vodi se tako da se njeguje dobro u sebi. „Dobro pobjeđuje zlo.” Isti ovaj princip treba primjenjivati i na druge.
  • U iskrenom razgovoru s Isusom zamolit ću Ga za mudrost u raskrinkavanju taktike Zloga i sagledavanju klice mana i slabosti u sebi. Povjeravam Mu samoga sebe kao i svoj rad na sebi. Svoj duhovni razvoj povjeravam Presvetoj Majci.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)