Sv. Ignacije Loyolski, prezbiter

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ignacije Loyolski, prezbiter
Spomendan

Čitanja: Jr 15, 10. 16-21; Ps 58, 2-3. 4-5a. 10-11. 17. 18; Mt 13, 44-46.


Evanđelje dana (Mt 13, 44-46)

„Proda sve što ima i kupi onu njivu.“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.«
»Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.« Riječ Gospodnja.


Razmišljanje

  • Isus mi priča prispodobu o Svom Kraljevstvu. Uspoređuje ga s blagom i biserjem (rr. 45-46). Želi dotaknuti moje srce. On sam želi biti najdragocjenije Blago i Biser za mene.
  • Razmotrit ću svoj dosadašnji život. Pratit ću prve impulse svoga srca i imenovati „blaga i bisere” svoga života. Uz svaku od tih vrijednosti pitat ću se koliko sam s njome povezan? Koje mjesto među njima zauzima Isus?
  • Isus mi dvaput osvješćuje da život u Njegovu Kraljevstvu nadmašuje sve ostalo. Za onoga tko je pronašao i okusio život u Bogu, sve ostalo postaje manje važno.
  • Jesam li doživio trenutke, dane u svome životu kada sam proživljavao svoj odnos s Bogom kao najveću vrijednost? Kako sam tada gledao svoj život? Kako su tada izgledale moje najveće želje?
  • Život s Bogom je poput skrivena blaga i pronađena bisera. Bog želi biti tražen i pronađen. U Bogu neću pronaći najveću vrijednost bez velikodušna angažmana.
  • Razmislit ću o svom ulaganju u duhovni život, o velikodušnosti u svom pozivu. Bih li danas bio u stanju sve napustiti za Njega?
  • Isus pripovijeda o čovjeku koji je sretan zbog pronađena blaga (r. 44). Prožima li me život s Bogom radošću? Jesam li sretan sa svojim životnim pozivom?
  • Prići ću Isusu, moleći Ga da zapali u meni želju za dubokim duhovnim životom. Tijekom dana ću ponavljati jednostavan zaziv: „Isuse, nauči me ostavljati sve poradi Tebe.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)