Sv. Alfonz Maria de’ Liguori, biskup i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Alfonz Maria de’ Liguori, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Jr 18, 1-6; Ps 145, 1b-2. 3-4. 5-6ab; Mt 13, 47-53.


Evanđelje dana (Mt 13, 47-53)

„Skupe dobre ribe u posude, a loše izbace.“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.«
»Jeste li sve ovo razumjeli?« Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.«
Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.


Razmišljanje

  • Zastat ću u slušanju ove Isusove prispodobe. Pripovijeda mi o Kraljevstvu nebeskom (r. 47). Koliko se često u mislima navraćam na tu istinu? Dopuštam li sebi pomisao da se sve ono što sada radim itekako tiče Vječnosti?
  • Koliku važnost imaju za moju svakodnevicu neprolazne vrijednosti, život za Isusa? Mogu li reći da se po svaku cijenu trudim biti vjeran Njegovim zapovijedima i Evanđelju?
  • Živim u svijetu u kojem se granica između dobra i zla često dokida. Relativizam i kompromisi predstavljaju kušnju. Bog mi je dao Svoju Riječ da bih mogao donositi odluke u Njezinu svjetlu. Na kraju vremena moji će izbori biti u potpunosti razotkriveni (rr. 47-50).
  • Učenik Kraljevstva trebao bi se u svojim izborima voditi razboritošću. Poput oca obitelji koji iz svoje riznica iznosi novo i staro (rr. 51-52). Svakodnevni izbori pokazatelj su mog stvarnog odnosa prema životu i pozivu.
  • Mogu li reći da se u svojim izborima vodim traženjem Božjeg kraljevstva? Postoje li druge motivacije koje dominiraju mojim odlukama? Ako da, koje su to?
  • Prizor svršetka svijeta koji Isus predstavlja pomaže mi da steknem pravu distancu prema svojim navezanostima i zemaljskim željama (rr. 47-50). Svi moji „biseri” koje sada volim, na koncu svijeta ispostavit će se ništavni u usporedbi s jednim Biserom vječnog Kraljevstva.
  • Iskreno ću popričati s Isusom o svojim navezanostima koje me udaljavaju od Njegova Kraljevstva. Pozvat ću Ga u sve one moje životne situacije u kojima vlada najveći nered. Zamolit ću Ga za dar unutarnje slobode da mogu tražiti Kraljevstvo Božje po svaku cijenu.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)