Petak sedamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Jr 26, 1-9; Ps 68, 5. 8-10. 14; Mt 13, 54-58.


Evanđelje dana (Mt 13, 54-58)

„Nije li ovo drvodjeljin sin? Odakle mu sve to?“

U ono vrijeme: Dođe Isus u svoj zavičaj. Naučavaše ih u njihovoj sinagogi te zapanjeni govorahu: »Odakle ovomu ta mudrost i te čudesne sile? Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama? Odakle mu sve to?« I sablažnjavahu se o njega.
A Isus im reče: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu.« I ne učini ondje mnogo čudesa zbog njihove nevjere.


Razmišljanje

  • Zamolit ću Duha Svetoga da pripravi moje srce na slušanje i produbljivanje Riječi s kojom Isus dolazi k meni. Sve ću staviti sa strane, sve ono što svakodnevno zaokuplja moje misli kako bih se u potpunosti mogao posveti slušanju Riječi.
  • Pratit ću Isusa na putu u Njegov rodni grad (r. 54). Vraća se među Svoje s kojima je odrastao, s kojima je dijelio svakodnevicu. Želi propovijedati Evanđelje Svojim bližnjima.
  • Zamislit ću Isusa kako dolazi k meni, u moj „Nazaret”, tamo gdje se odvija moja svakodnevica. Donosi mi Svoju Riječ. Priželjkuje da ona postane središte moga svakodnevnoga života, svjetlo na mojim stazama, nadahnuće mojim izborima.
  • Koje mjesto zauzima Riječ u mome svakodnevnom životu? Pronalazim li vremena za meditiranje Svetog Pisma? Nastojim li prosuđivati svoja dnevna pitanja u svjetlu Božje Riječi?
  • Promatram ponašanje ljudi u sinagogi (rr. 5457). Slušam njihove omalovažavajuće riječi koje su izgovorene na Isusov račun. Ne vide u Njemu ništa „neobično”. Živjeli su s Isusom trideset godina što je dovelo do toga da su se navikli na Njega. Loša navika zatvara ih za dubine Njegove Riječi.
  • Moje često čitanje Riječi, svakodnevna molitva, Euharistija mogu me voditi u živ odnos s Isusom, ali isto tako i u rutinu i hladnoću. Zagledat ću se u svoj duhovni život, posebno u smislu slušanja Riječi. Čega nalazim više: duhovne revnosti, svježine, strasti ili rutine i hladnoće?
  • Slušam Isusove riječi iz kojih izbija bol i tuga (r. 58). Hladnoća i rutina jako povrjeđuju Njegovo Srce jer zatvaraju naša srca Njegovoj Riječi. Zagrlit ću Isusa, moleći Ga: „Učini da se moj odnos s Tobom nikada ne pretvori u rutinu!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)