Subota devetnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Ez 18, 1-10. 13b. 30-32; Ps 50, 12-13. 14-15. 18-19; Mt 19, 13-15.


Evanđelje dana (Mt 19, 13-15)

„Ne priječite djeci k meni: takvih je kraljevstvo nebesko!“

U ono vrijeme: Doniješe Isusu dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili. Nato će im Isus: »Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!« I položi ruke na njih pa krene odande.


Razmišljanje

  • Razmatrat ću dirljiv prizor: ovdje su ljudi koji se tiskaju k Isusu s djecom u naručju. Žele da ih blagoslovi i pomoli se nad njima (r. 13). Zamišljam Isusov topao pogled koji privlači i ohrabruje djecu. On se moli za njih i blagoslivlja ih.
  • Vjerujem li da me Isus svaki dan promatra s ljubavlju? Čezne, čeka da Mu dođem. Želi me blagosloviti. Moli se Ocu za mene. Zamislit ću kako s Njim razgovara o meni.
  • Obratit ću pozornost na grubost učenika (r. 13). Ne daju djeci da pristupe k Isusu. Ne po stupam li slično sam prema sebi? Ne oduzimam li sebi pravo da priđem Isusu? Ne odbacujem li sam sebe?
  • Čujem brižni Isusov glas: Pustite dječicu i ne priječite im k meni. (r. 14) Isus želi zagrliti one koji su najslabiji, bespomoćni. Njima poklanja posebnu ljubav. Vjerujem li u to?
  • Stat ću pred Isusa poput djeteta, sa svojom bespomoćnošću, slabošću, kao i s onim što sam do sada najviše skrivao. Zamolit ću Ga da me zagrli i dopusti mi iskusiti Svoju ljubav prema meni.
  • Božje kraljevstvo pripada djeci (r. 14). Isus me poučava životnoj logici koja je potpuno druga čija od načina na koji razmišlja ovaj svijet. Ne moram vlastitim rukama osvajati Kraljevstvo. On mi Ga sam poklanja. Želi da poput djeteta primam od Njega sve što mi daje.
  • I položi ruke na njih… (r. 15) Zamislit ću Isusa kako polaže na mene ruke. On zna cijelu po vijest moga života. Polaže ruke na sve što se u toj povijesti dogodilo. Svako dobro On može umnožiti, svaku ranu pretvoriti u biser. Predajem Mu se izgovarajući: „Isuse, u Tebe se uz dam!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)