DVADESETA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DVADESETA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanja: Izr 9, 1-6; Ps 34, 2-3. 10-11. 12-13. 14-15; Ef 5, 15-20; Iv 6, 51-58.


Evanđelje dana (Iv 6, 51-58)

„Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko.“

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.«
Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus:
»Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.«


Razmišljanje

  • Zamišljam brižnog i zabrinutog Isusa kako prilazi k meni. Želi mi reći za čudo koje se svakodnevno događa u mome životu. Svakodnevno mi daje Sebe u Euharistiji. Daje mi Svoje Tijelo, Svoj Život (r. 51).
  • Zamolit ću Isusa da mi tijekom ove meditacije pomogne ponovo doživjeti i temeljito iskusiti istinu o Njegovoj živoj prisutnosti u Euharistiji.
  • Stat ću među Židove koji se prepiru (r. 52). Promatrat ću sumnjičave izraze na njihovim li cima. Poslušat ću što govore. Oni pokušavaju razumjeti Isusove riječi na ljudski način.
  • Radovat ću se daru svoje vjere. Smijem pri stupati Euharistiji s uvjerenjem da se u Njoj susrećem sa Živim Isusom. Sjetit ću se Euharistija, svetih Pričesti, klanjanja koja su u određenim životnim situacijama za mene postala izvor posebne utjehe i snage. Sa zahvalnošću ću to priznati Isusu.
  • Obratit ću pozornost na to kolikom odlučnošću me Isus uvjerava da se, ako želim imati život u sebi, moram hraniti Njegovim Tijelom i Krvlju (rr. 53-55). Kakvi se osjećaji bude u meni kada čujem ove riječi? Koliko me uvjeravaju?
  • Isus mi otkriva posebnu tajnu Euharistije. Kada blagujem Njegovo Tijelo i pijem Njegovu Krv, dolazi do sjedinjenja puna ljubavi (rr. 56-57). On može prebivati u meni, a ja u Nje mu. Živim Njegovim Životom. Ovo je otajstvo svake svete Pričesti. Koliko često razmišljam o tome nakon što primim Isusovo Tijelo? Kakav utjecaj ima sveta Pričest na moj svakodnevni život?
  • U iskrenom razgovoru s Isusom zahvalit ću Mu za dar svih primljenih svetih Pričesti. Za tražit ću da mi podari trajnu svijest o Svojoj prisutnosti u meni svaki put kada primim Njegovo Tijelo u svoje srce. Nakon svete Pričesti zadržat ću se u molitvi srca: „Ljubim Te, Isuse, Ljubavi moja!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)