Sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Ez 28, 1-10; Ps Pnz 32, 26-27ab. 27cd-28. 30. 35cd-36ab; Mt 19, 23-30.

Obljetnica posvete crkve: Kutjevo.

Klanjanje: Podravska Moslavina, Stražeman.


Evanđelje dana (Mt 19, 23-30)

„Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Zaista, kažem vam, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko. Ponovno vam velim: Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.«
Čuvši to, učenici se silno snebivahu govoreći: »Tko se onda može spasiti?« A Isus upre u njih pogled pa im reče: Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće.«
Tada Petar prihvati pa upita: »Evo mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?« Reče mu Isus: »Zaista, kažem vam, vi koji pođoste za mnom, o preporodu, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, i vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih. I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.«
»A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.«


Razmišljanje

  • Postavit ću sebi pitanje o svom bogatstvu. Za što sam najviše vezan? Obratit ću pažnju na svoje navezanosti na velike i male stvari. Što me čini neslobodnim? Ima li vrijednosti koje sam postavio iznad Isusa?
  • Obratit ću se Isusu, kao učenici, iskrenim pitanjem: „Kako se onda mogu spasiti od vlasti tog robovanja?” (r. 25) Što mi je najteže predati Isusu? Čega se ne mogu osloboditi? Reći ću to Isusu.
  • Svrnut ću svoj pogled na Isusa. Vidjet ću Ga kako gleda u mene i govori: „Ono što je tebi nemoguće, Bogu je moguće.” (r. 26) Osvijestit ću si da u meni ne postoji to ropstvo iz kojega me On ne bi mogao izbaviti. Što bih Ga najžarče molio?
  • Mogu li, gledajući Isusa u oči, reći: „Evo, za Tebe sam sve napustio i slijedim Te.” (r. 27) Preispitat ću u srcu svoju temeljnu životnu od luku. Mogu li reći da sam izabrao Isusa? Je li On za mene glavna „referenca” kada donosim odluke?
  • Zastat ću nad Isusovim obećanjem: svaki gu bitak koji mogu poradi Njega podnijeti, urodit će stostrukom srećom još u ovom životu i u Vječnosti (rr. 28-30). Mogu li se prisjetiti takvih iskustava iz svoga života kada se ovo Isu sovo obećanje obistinilo?
  • Prionut ću uz Isusa i moliti Ga za ljubav i bez granično povjerenje u Njegova obećanja. Naslonjen na Njegovo Srce ponavljat ću riječi: Tamo gdje Tebe nema, za mene nema sreće.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)