Sv. Monika

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Monika
Spomendan

Čitanja: 2 Sol 2, 1-3a. 14-17; Ps 95, 10. 11-12. 13; Mt 23, 23-26.

Obljetnica posvete crkve: Đurđenovac.


Evanđelje dana (Mt 23, 23-26)

„Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati.“

U ono vrijeme: Reče Isus: »Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Namirujete desetinu od metvice i kopra i kima, a propuštate najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrđe, vjernost. Ovo je trebalo činiti, a ono ne propuštati. Slijepe vođe! Cijedite komarca, a gutate devu!«
»Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeža i pohlepe. Farizeju slijepi! Očisti najprije nutrinu čaše da joj i vanjština bude čista.«


Razmišljanje

  • Na početku ću se obratiti Duhu Svetomu žarko moleći od Njega milost da mogu duboko u srcu prihvatiti Isusove riječi kako bi me one očistile od svakog licemjerja i duhovne površnosti.
  • Obratit ću pozornost na to da se Isus tri puta vrlo oštrim riječima obraća pismoznancima i farizejima, dakle osobama koje slove kao religiozne, čiji su životi usko vezani uz Boga (rr. 23-26). Raskrinkava njihovu lažnu pobožnost.
  • Isus mi pokazuje što vodi u vjersko licemjerje: kada vodim previše brige oko izvanjskih detalja, a zanemarujem vlastitu nutrinu.
  • Isus me podsjeća da se prava pobožnost rađa u čistu srcu. Čisto srce vodi u zauzimanje iskrenog stava prema Bogu i bližnjemu. Što mogu reći o svome duhovnom životu? Na čemu temeljim svoju pobožnost?
  • Očisti najprije nutrinu čaše. (r. 26) Što mogu reći o svojoj nutrini? Koji se osjećaji javljaju u meni na pomisao da Isus gleda u moju nutrinu i potpuno me poznaje?
  • Isus ističe što je ono najvažnije u Zakonu: pravednost, milosrđe i vjernost (r. 23). Preispitat ću s Isusom svoje stavove na ova tri područja. Što mi donosi najveću radost dok gledam u sebe s Isusom, a što mi je oduzima?
  • Obratit ću se Isusu molitvom da raskrinka u meni svu onu duhovnu umišljenost i licemjerje. Zazvat ću Duha Svetoga: „Duše Istine i Ljubavi, bdij nada mnom!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)