Susret vjeroučitelja i podjela vjeroučiteljskih mandata u Požegi

Prije početka nove nastavne i školske godine, na blagdan sv. Bartola Apostola 24. kolovoza 2024. vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije okupili su se u požeškoj crkvi sv. Lovre na euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Ivo Martinović. Na svršetku slavlja uslijedila je podjela kanonskih mandata za poučavanje vjeronauka u školi.

U homiliji biskup je spomenuo kako o sv. Bartolu nema puno informacija i podataka osim onoga što nam otkriva Sveto pismo koje ga poistovjećuje s Natanaelom, podrijetlom iz Kane (usp. Iv 21, 2) i svjedokom Isusovog djelovanja (usp. Iv 2, 1-11). „Sv. Bartol je slijedio Isusa i svjedočio za njega do mučeničke smrti u Indiji. Svi smo poput njega pozvani danas slijediti Isusa i svjedočiti za njega.“ Osvrnuvši se na zgodu u kojoj je sv. Filip doveo Bartola k Isusu, biskup je kazao kako je zadatak vjeroučitelja upravo to, privoditi djecu i mlade k Isusu. „Naš kršćanski život započinje navještajem koji stiže do nas po jednom ili više svjedoka. Potom mi sami trebamo biti osobno uključeni u bliski i duboki odnos s Isusom. Pozvani smo biti svjedoci vjere koji će oduševljavati mlade za Krista“, zaključio je biskup.

Biskup se potom osvrnuo na spomendan bl. Miroslava Bulešića koji je sa dvadeset i sedam godina života i manje od pet godina svećeništva, sazrio u vjeri do punine svetosti i postao mučenikom. Kazao je kako bl. Miroslav i sv. Bartol podsjećaju vjeroučitelje o smislu i veličini njihova poslanja te im pružaju primjer kako se svjedoči i ljubi vjera. „Poslanje koje primamo od Krista je poziv na hod u svetosti. Ono se utjelovljuje u ovaj trenutak povijesti, u živote djece i mladih kojima vas, dragi vjeroučitelji, Crkva šalje. Ono nalazi svoju veličinu i smisao u Kristu Isusu. Mi trebamo živjeti od Krista, s Kristom i po Kristu, jasno, ako vjerujemo u njega“, poručio je biskup te ove riječi potkrijepio  mislima pape Benedikta XVI.: „Živimo poslanje Crkve kao Božje obitelji i družbe prijatelja u koju smo uključeni još kao djeca. U toj Crkvi živimo i u njoj trebaju rasti naša vjera i radost te sigurnost da nas Gospodin ljubi. Ta je zadaća povjerena kršćanskim obiteljima, svećenicima, vjeroučiteljima, odgojiteljima, mladima u odnosu na njihove vjernike, župe, udruge i pokrete te napokon cijeloj biskupijskoj zajednici – da novi naraštaji mogu doživjeti Crkvu kao družbu prijatelja u koju se doista može pouzdati, družbu koja nas nikada, pa ni u smrti, neće napustiti jer u sebi ima obećanje vječnosti.“

Na svršetku homilije biskup je potaknuo vjeroučitelje da se nastoje osobno oduševiti za Krista, da onda svojim poslanjem oduševe djecu za Boga i za vjeru. „Pomozite djeci i mladima da upoznaju Isusa, njegov život i djelovanje. Budite učitelji u vjeri, ali nadasve jasni tumači vjere i života Crkve. Po vama Bog ide u susret onima kojima ćete prenositi i tumačiti tajne vjere“, zaključio je biskup te poželio vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri da ih Bog jača, prosvjetljuje, vodi te im udijeli snagu da budu svjedoci njegove ljubavi poput sv. Bartola i bl. Miroslava Bulešića.