Sv. Grgur Veliki, papa i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Grgur Veliki, papa i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: 1 Kor 2, 10b-16; Ps 144, 8-9. 10-11. 12-13ab. 13cd-14; Lk 4, 31-37.

Obljetnica posvete crkve: Jakšić.


Evanđelje dana (Lk 4, 31-37)

„Znam tko si: Svetac Božji.“

U ono vrijeme: Siđe Isus u Kafarnaum, grad galilejski. I naučavaše ih subotom te bijahu zaneseni njegovim naukom jer silna bijaše riječ njegova.
A u sinagogi se zatekao čovjek s duhom nečistoga đavla. On povika u sav glas: »Hej, što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš! Znam ja tko si ti: Svetac Božji.« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato đavao čovjeka obori u sredinu te iziđe iz njega ne naudiv mu ništa. I nasta opće zaprepaštenje te se među sobom razgovarahu: »Kakve li riječi! S vlašću i snagom zapovijeda nečistim dusima te izlaze!«
I glas se o njemu širio po svim okolnim mjestima.


Razmišljanje

  • Ući ću s Isusom u sinagogu. Uvući ću se među mnoštvo koje se okupilo ondje. Promatrat ću njihovo iznenađenje (rr. 31-32). Osjećaju da iz Isusovih riječi izbija neobična moć.
  • Što mogu reći o svom osobnom iskustvu s Božjom Riječi? Što ona predstavlja u mojoj svakodnevici? Koje su to riječi iz Svetoga Pisma koje su mi u posljednje vrijeme najsnažnije progovorile?
  • Primijetit ću komešanje ljudi okupljenih u sinagogi u trenutku kada netko počinje vikati na Isusa. Slušam njegovu zastrašujuću viku:…što ti imaš s nama, Isuse…? (rr. 33-34) Isusova Riječ dodiruje i uznemirava čovjeka u kojem je nečisti duh.
  • Isusova Riječ ima moć proniknuti duboko u mene. Seže do najskrovitijih mjesta kojima je zavladao duh nemira. Uznemirava li me susret s Božjom Riječi? S čime je taj nemir povezan?
  • Nečisti duh stavljat će me na kušnju da se zatvorim u svoje rane, a zatim će me njima mučiti. Isus prilazi meni i svemu onome što me muči. Želi da mu povjerujem i otvorim pred Njim svoje rane. On me može izliječiti Svojom Riječju.
  • Pomno ću pratiti što se događa u sinagogi (r. 35). Čujem kako Isus izgovara riječ punu snage: Umukni! Gledam sreću na licu čovjeka oslobođenog od demona.
  • Što mogu reći o svom trenutnom stanju duha? Jesam li slobodan od unutarnjeg nemira? Muči li me nešto? Što bih htio zamoliti Isusa? Ponavljat ću s vjerom: „Isuse, oslobodi me demona nemira.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)