Srijeda dvadeset i drugog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: 1 Kor 3, 1-9; Ps 32, 12-13. 14-15. 20-21; Lk 4, 38-44.


Evanđelje dana (Lk 4, 38-44)

„I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje jer za to sam poslan.“

U ono vrijeme: Usta Isus iz sinagoge i uđe u kuću Šimunovu. A Šimunovu je punicu mučila velika ognjica. I zamole ga za nju. On se nadvi nad nju, zaprijeti ognjici i ona je pusti. I odmah ustade i posluživaše im.
O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih. A iz mnogih su izlazili i zlodusi vičući: »Ti si Sin Božji!« On im se prijetio i nije im dao govoriti jer su znali da je on Krist.
Kad osvanu dan, iziđe i pođe na samotno mjesto. I mnoštvo ga tražilo. Dođoše k njemu i zadržavahu ga da ne ode od njih. A on im reče: »I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan.« I naučavaše po sinagogama judejskim.


Razmišljanje

  • Vidim Petra koji je sretan jer ugošćuje Isusa u svome domu (r. 38). Stiže u kuću priprostoga Ribara ravno iz sinagoge. Ulazim u Petrovu kuću da budem skupa s njima.
  • Zamišljam da Isus svakodnevno posjećuje moju kuću. Želi boraviti sa mnom tamo gdje živim, susretati one s kojima živim, vidjeti što sačinjava moj život i veseli me. Postoje li mjesta, situacije, odnosi u koje ne mogu zamisliti da pozivam Isusa? Ako postoje, zašto je tomu tako?
  • Stojim uz Isusa koji prilazi Petrovoj bolesnoj punici. Ima visoku temperaturu. Čujem kako ukućani mole Isusa da je ozdravi. Isus udovoljava njihovoj molbi (r. 39).
  • Tko je u mojoj kući bolestan (fizički, psihički, duhovno)? Kome ili čemu je potrebno Isusovo izlječenje? Što bih Ga htio moliti?
  • Izlazim pred Petrovu kuću. Večer je. Vidim ljude koji dovode svoje bolesne (r. 40). Isus im ide ususret i ozdravlja ih od raznih bolesti. Vjerujem li da Isus može izići na kraj sa svakom mojom nedaćom i nedaćama mojih bližnjih?
  • Približit ću se Isusu koji istjeruje zle duhove (r. 41). Ostat ću u Njegovoj prisutnosti i moliti za iskustvo Njegove Božanske moći. Predat ću Mu sva mjesta svoga života u kojima osjećam najveću krhkost, slabost i napastovanje Zloga.
  • Poći ću s Isusom u pustinju. Molit ću se skupa s Njim. Zatim ću Ga pratiti na putu u druge gradove (rr. 42-44). Isus priželjkuje da boravim i bdijem s Njim u različitim životnim situacijama.
  • Past ću pred Isusa i priznati Ga svojim Gospodinom i Spasiteljem. Tijekom čitavog dana ostat ću u jednostavnoj strelovitoj molitvi: Isuse, Ti si moj Gospodin i Spasitelj.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)