Utorak dvadeset i četvrtog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: 1 Kor 12, 12-14. 27-31a; Ps 99, 1b-2. 3. 4. 5; Lk 7, 11-17.


Evanđelje dana (Lk 7, 11-17)

„Mladiću, kažem ti, ustani!“

U ono vrijeme: Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada.
Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: »Ne plači!« Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: »Mladiću, kažem ti, ustani!« I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci.
Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: »Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!« I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici.


Razmišljanje

  • Isus, okružen mnoštvom, kreće u Nain. Na gradskim vratima nailazi na pogrebnu povorku (rr. 11-12). Kontemplirat ću Isusa i Njegov nježan razgovor s ožalošćenom majkom. Duboko je ganut i želi joj odagnati boli (r. 13).
  • S ljubavlju razmišljam o Isusu koji je raznježen kada gleda moju muku. Moje suze su Njegove suze, moja je bol i Njegova bol. Je li mi bliska slika suosjećajnog Isusa, zabrinutoga za mene?
  • Zastat ću dulje nad scenom uskrišenja mladića (rr. 14-17). Stat ću posred mnoštva da mogu pobliže promatrati ovaj nesvakidašnji događaj. Obratit ću pozornost na Isusove geste, na svaku izgovorenu riječ.
  • Zatim ću promatrati mladića kako se vraća u život, mnoštvo koje je obuzeo strah. Slušat ću kako daju slavu Bogu i puni ushićenja priznaju Isusa za proroka. Zamislit ću radost ove majke.
  • Isusu ništa nije nemoguće. Na Njegovu se Riječ u probleme koji se ljudski gledano čine beznadnima i „izgubljenima” vraća snaga života. Je li Isus za mene Svemogući Bog? Priznat ću Mu svoje najdublje emocije i ono što proživljavam.
  • Na kraju ću svoj razgovor s Isusom pretočiti u slavljeničku molitvu. Zajedno s mladićevom majkom i mnoštvom radovat ću se zbog Njegove moći. Ponavljat ću s pouzdanjem: „Isuse, Tebi je sve moguće!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)