Subota dvadeset i petog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Prop 11, 9 – 12, 8; Ps 89, 3-4. 5-6. 12-13. 14 i 17; Lk 9, 43b-45.

Obljetnica posvete crkve: Strmac – crkva sv. Rafaela.


Evanđelje dana (Lk 9, 43b-45)

„Sin Čovječji ima biti predan. Bojahu se upitati ga što znači ta besjeda.“

U ono vrijeme: Dok su se svi divili svemu što je Isus činio, reče on učenicima: »Uzmite k srcu ove riječi: Sin Čovječji doista ima biti predan ljudima u ruke.« Ali oni ne razumješe te besjede, bijaše im skrivena te ne shvatiše a bojahu se upitati ga o tome.


Razmišljanje

  • Isus me poziva na razmatranje Riječi koja je, ljudski gledano, neshvatljiva i pobuđuje otpor. Zamolit ću Ga da mi pomogne da je slušam i istražujem s istim entuzijazmom s kojim Joj prilazim kada na mene djeluje umirujuće i kad mi je razumljiva.
  • Postoje dani kad mi je lakše slijediti Isusa: kada sam prepun divljenja prema Njemu, kada se oduševljavam Njegovim djelima, kada snažno osjećam Njegovu podršku (r. 43b). Prisjetit ću se tih trenutaka i zahvaliti Mu za njih.
  • Zamislit ću Isusa kako me gleda s ljubavlju i značajno izgovara: „Uzmi ovo k srcu.” (r. 44) Najavljuje križni put. Takve je riječi moguće prihvatiti samo srcem.
  • Isusov put je i moj put. Kakve osjećaje pobuđuje u meni Njegova najava? Postoji li u meni pristanak na to da koračam za Njim putem odbačenosti, poniženja, patnje? Reći ću Mu za svoje strahove i otpore.
  • Sjetit ću se koja su to iskustva koja su trenutno za mene najveći križ. Kako ih proživljavam? Vidim li smisao u njima? Što vezano uz njih ne razumijem (r. 45)?
  • O čemu mi je najteže razgovarati s Isusom? Postoje li teške teme koje se bojim s Njim načeti? Bih li Mu danas mogao reći nešto o tome?
  • Prisjetit ću se Isusovih riječi i stranica iz Evanđelja koje ne razumijem, koje su za mene poput tajne skrivene od mojih očiju. Pronaći ću ih u Svetom Pismu, pročitati i ponavljati: „Bože, iako Te ne shvaćam, ipak Te volim više od svega.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)