Sv. Terezija od Djeteta Isusa, djevica i crkvena naučiteljica

Corsiera Sacchi Cavallina: Sv. Mala Terezija, 1928.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Terezija od Djeteta Isusa, djevica i crkvena naučiteljica
Spomendan

Čitanja: Job 3, 1-3. 11-17. 20-23; Ps 87, 2-3. 4-5. 6. 7-8; Lk 9, 51-56.


Evanđelje dana (Lk 9, 51-56)

„Ti si Krist — Pomazanik Božji! Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi.“

Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« Oni odgovoriše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta.« A on im reče: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Krist — Pomazanik Božji!«
A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju.
Reče: »Treba da Sin Čovječji mnogo trpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.«


Razmišljanje

  • Pridružujem se učenicima koji prate Isusa (r. 51). Nalaze se na putu za Jeruzalem. Vidim Isusov umor i patnju na Njegovu licu. Zna da se približava vrijeme Njegove muke. Razgovarat ću s Isusom koji ide u Jeruzalem da tamo umre za mene.
  • Isus, umoran od puta, saznaje da je grad u kojem se želio zaustaviti sa Svojim učenicima da se odmore za Njega zatvoren (rr. 52-53). Isusa boli mržnja Samarijanaca prema Židovima.
  • Kontemplirat ću Isusa koji pati zbog mržnje i odbacivanja. Osvijestit ću si da On tu patnju prihvaća da preuzme na sebe svaku mržnju i odbacivanje koje sam ja iskusio u svome životu.
  • Jesam li Mu u ovom trenutku spreman predati svoje rane koje do danas u meni krvare zbog mržnje i odbacivanja koje sam doživio? Koja povrjeda izaziva u meni najveću bol? Reći ću Isusu za nju.
  • Primijetit ću Jakovljev i Ivanov gnjev. Neprijateljsko raspoloženje Samarijanaca budi u njima agresiju. Žele da oganj s neba siđe i uništi ih. Isus ih zaustavlja u njihovu nekontroliranom gnjevu (rr. 54-56).
  • Zapitat ću se pred Isusom ne njegujem li u sebi ljutnju i bijes prema osobama koje su me povrijedile u životu? Ljutnja i bijes mogu poput vatre trovati i uništavati moj život. S kojim teškim emocijama ne izlazim na kraj?
  • Predajem Isusu sve teške osjećaje koji potkradaju ljubav iz moga srca. Ponavljam: „Isuse, u Tvojim je ranama moje zdravlje. Izliječi moje srce.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)