Četvrtak dvadeset i šestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Job 19, 21-27; Ps 26, 7-8a. 8b-9abc. 13-14; Lk 10, 1-12.

Klanjanje: Virovitica – bl. Alojzije Stepinac.


Evanđelje dana (Lk 10, 1-12)

„Počinut će na njemu mir vaš.“

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se već kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik svoje plaće. Ne prelazite iz kuće u kuću.«
»Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’ A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada koja nam se nogu uhvatila stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.«


Razmišljanje

  • Pozorno slušam Isusove riječi kojima me želi pripremiti za misiju. Stojim među sedamdeset i dva učenika (r. 1). Zamišljam kako Isus gleda u mene i predaje mi Svoju molbu.
  • Zastat ću dulje nad svojim životnim pozivom. Uživam li? Ima li u meni životne strasti? Što mogu reći o svojoj odanosti misiji koja mi je povjerena?
  • Isus me upozorava da su zadaće koje mi povjerava neodvojive od teških trenutaka. Šalje me kao janjce među vukove (r. 3). Koja je najveća patnja moga poziva? Pristajem li se na nju? Vjerujem li Isusu?
  • Život za Isusa zahtijeva i odricanje od vlastitih načina osiguravanja (r. 4). On želi biti moja jedina sigurnost koje se nikada neću odreći. Za što sam najviše vezan? Jesam li Mu u stanju to predati?
  • Primijetit ću kako snažno Isus naglašava mir i slobodu službe koju mi povjerava (rr. 5-11). Želi da donosim mir tamo gdje žive drugi, a istovremeno da poštujem slobodu onih koji odbacuju Evanđelje. Neće svi prihvatiti moje svjedočanstvo. Pristajem li na to?
  • Isus ima moć suditi. Povjerit ću Mu sva teška mjesta svoga života, sve ono gdje je odbačena vjera, Isus, Njegova Riječ. Gorljivim srcem i s ljubavlju molit ću se za ljude koji ne prihvaćaju evanđeoske vrijednosti.
  • Prići ću Isusu i razgovarati s Njim o svojoj svakodnevici. Govorit ću Mu o onome što mi je najteže, o izazovima kojih se bojim, o zadaćama i ljudima od kojih bježim. Strjelovitim ću molitvama ponavljati: Isuse, vrati mi hrabrost i mir srca.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)