Sv. Franjo Asiški

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Franjo Asiški
Svagdan

Čitanja: Job 38, 1. 12-21; 40, 3-5; Ps 138, 1-3. 7-8. 9-10. 13-14ab; Lk 10, 13-16.

Titular: Lipik – svetkovina.


Evanđelje dana (Lk 10, 13-16)

„Tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla.“

U ono vrijeme: Reče Isus: »Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi već, sjedeć u kostrijeti i pepelu, činili pokoru. Ali Tiru i Sidonu bit će na Sudu lakše negoli vama.
I ti, Kafarnaume!
Zar ćeš se do neba uzvisiti?
Do u Podzemlje ćeš se strovaliti.
Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire. A tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla.«


Razmišljanje

  • Zamolit ću Duha Svetoga da mi da duboko iskusiti istinu da me Isus poznaje do kraja; zna svaki detalj moje osobne povijesti. Zna moju vjernost i nevjernost. Želi da stanem i pogledam u lice istini o svome grijehu.
  • Osvijestit ću si da Isus vidi moju okorjelost koja mi onemogućava da pustim k sebi Njegovu svjetlost. Koju milost najviše zanemarujem? Čujem kako mi Isus govori: Jao! (r. 13) Bezgranično me voli i želi zdrobiti „ljušturu” mojih loših navika.
  • Iskreno ću se zapitati pred Isusom: želim li obraćenje u svim sferama svoga života? Ili pak u meni postoje ona mjesta iz kojih potiskujem želju za promjenom? Ako da, pozvat ću Isusa u njih da mi pomogne donijeti radikalne odluke.
  • Obraćenje vodi na put pokore (r. 13). Zapitat ću se koje mi pokorničke prakse najbolje pomažu u obraćenju? Kako često ih prakticiram? Što bih želio promijeniti?
  • Isus prekorava Kafarnaum koji iščekuje neke nepojmljive milosti. Upozorava da takvo čekanje vodi u Podzemlje (r. 15). Postat ću svjestan milosti koje svakodnevno primam. Što prevladava u meni: vitalnost ili ravnodušnost?
  • Uz mene žive ljudi koje mi Isus šalje (r. 16). Može se njima poslužiti da me suoči s istinom o mome životu. Tko je u posljednje vrijeme za mene najjači glas opomene? Kako na njega odgovaram?
  • Obratit ću pozornost na osjećaje koji su se u meni javili za vrijeme ove meditacije. Priznat ću posebno one koji me iskušavaju da prezrem obraćenje ili sebe sama. Vapit ću Isusu: „Vrati mi srce ponizno i strpljivo na putu obraćenja.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)