Subota dvadeset i sedmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Gal 3, 22-29; Ps 104, 2-3. 4-5. 6-7; Lk 11, 27-28.

Klanjanje: Našice – Gospa Fatimska.


Evanđelje dana (Lk 11, 27-28)

„Blažena utroba koja te nosila! Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju!“

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, povika neka žena iz mnoštva: »Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!« On odgovori: »Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!«


Razmišljanje

  • Stat ću među mnoštvom ljudi pored žene koja je oduševljena Isusovom pojavom i govorom (r. 27). Slušat ću njezin glasan uzvik. Blagoslivlja Majku koja Ga je donijela na svijet i podigla.
  • Svoju ću meditaciju pretvoriti u molitvu zahvalnosti za svoje začeće, sretno rođenje, za svaki dan kada me je moja majka nahranila, odgajala i za to što postojim.
  • Postajem li u svome životnom pozivu sve više Isusov: nalik na Njega svojim životom i riječima? Kakva mišljenja najčešće čujem o sebi? Percipiraju li me oni s kojima dijelim svakodnevicu kao Isusova svjedoka?
  • Obratit ću pozornost na Isusovu reakciju, kako odgovara ženi (r. 28). Potvrđuje riječi njezina blagoslova, ali dodaje da je Riječ Božja moja majka. Ona me je pozvala u život, Ona me hrani, Ona me čini sretnim u životu kada je se pridržavam.
  • Zastat ću dulje nad Isusovim odgovorom. Osvješćuje mi da je Riječ Božja za mene poput majčine utrobe iz koje izlazim i rađam se za život. Ona svakodnevno blagoslivlja moj život kad god je primam k srcu.
  • Vratit ću se događajima svoga života u kojima sam iskusio posebno djelovanje Riječi. Kada je to bilo i u kojim okolnostima? Mogu li danas reći da puštam toj Riječi da me oblikuje?
  • Usrdnom ću se molitvom obratiti Mariji da mi pomogne čuvati Isusovu Riječ. Prionut ću uz Nju molitvom srca: „Nauči me, Majko, da slušam Isusa!”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)