Sv. Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik
Spomendan

Čitanja: Ef 1, 1-10; Ps 97, 1. 2-3ab. 3cd-4. 5-6; Lk 11, 47-54.

Klanjanje: Slatina – bl. Ivan Merz.


Evanđelje dana (Lk 11, 47-54)

„Tražit će se krv prorokâ od krvi Abelove do krvi Zaharijine.“

U ono vrijeme: Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih ubiše, a vi spomenike podižete! Zbog toga i kaza Mudrost Božja: ‘Poslat ću k njima proroke i apostole. Neke će poubijati i prognati — da se od ovog naraštaja zatraži krv svih proroka prolivena od postanka svijeta, od krvi Abelove do krvi Zaharije, koji je pogubljen između žrtvenika i svetišta.’ Da, kažem vam, tražit će se od ovoga naraštaja!«
»Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući.«
Kad Isus izađe odande, stadoše pismoznanci i farizeji žestoko na nj navaljivati i postavljati mu mnoga pitanja vrebajući na nj, ne bi li štogod ulovili iz njegovih usta.


Razmišljanje

  • Gorljivo ću zazvati svjetlo i snagu Duha Svetog da me otvori Isusovim riječima kako bih ih mogao hrabro prihvatiti i kako bi Njegova Riječ presudila o mom srcu i mojoj savjesti.
  • Stat ću negdje u Isusovoj blizini da mogu promatrati Njegov pronicav i zabrinut pogled; slušat ću Njegove odlučne riječi pune snage: Jao vama… (rr. 47-52) Isusove su riječi ponekad poput čekića koji mrvi okorjelo srce.
  • Isus se ljuti na one koji ubijaju proroke, kao i na one koji samo promatraju i povlađuju ovim zločinima (rr. 47-48). Podsjeća nas da će svaka nepravda ikada počinjena biti jednom pravedno suđena. Isus je Gospodar povijesti i ništa ne izmiče Njegovoj kontroli.
  • Vratit ću se s Isusom kroz povijest svoga života. Zastat ću s Njim uz ljude, događaje i na mjestima u kojima sam pretrpio nepravdu od drugih ili sam druge povrijedio. Molit ću Ga za milost izlječenja rana koje sam primio ili sam ih sam zadavao.
  • Osvijestit ću si kako veliki dar za mene predstavlja vjera. Ona je za mene ključ za upoznavanje Boga, ključ za molitvu, za povjerenje u Boga, za prolaženje kroz teška iskustva. Zahvalit ću Bogu za dar vjere i molit ću Ga: „Učini da još snažnije vjerujem!”
  • Isus me upozorava da ne potratim iskustvo Božje spoznaje (r. 52). Zapuštanjem vjere, tratim ne samo vlastiti život već i živote onih koji bi se zahvaljujući mojoj vjeri mogli približiti Bogu. Što mogu reći o svome svjedočenju vjere?
  • Pismoznanci nisu prihvatili Isusove zahtjevne riječi. Uzeli su ga na zub i vrebali kako da Ga uklone iz svoga života (rr. 53-54). Molit ću se da me Isus sačuva od okorjelosti srca. Ponovit ću: „Isuse, daj mi srce ponizno i otvoreno za Tvoju Riječ.”

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)