Biskupovo pismo obiteljima 2003.

Poštovana braćo i sestre,
drage obitelji Požeške biskupije!

Zajedno s vašim župnikom od srca vam čestitam Božić, sa željom da vas Božji blagoslov prati u novoj 2004. godini.

Dolazak svećenika u vašu obitelj prigodom božićnoga blagoslova domova, ispunjen je posebnim značenjem vjere. Po njemu se na neki način nastavlja navještaj mira i hod pastira, koji su u božićnoj noći na riječ anđelovu pošli u Betlehem. «I pohite te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče» (Lk 2,16). Pronašli su obitelj u kojoj je prisutan Bog!
Svojim božićnim pohodom svećenici vam u ime Crkve svjedoče da je i vaša obitelj Božji projekt i da upravo o Božjoj trajnoj prisutnosti među vama, ovisi vaša sreća. Najbolje se gradi kad se s Bogom radi!

Obitelj se po Božjemu naumu temelji na braku muškarca i žene kojega je Isus Krist uzdigao na dostojanstvo sakramenta. Bračno zajedništvo odraz je Božjega trojstvenog života. Kao što je Bog jedan u tri osobe, tako je i obitelj jedna stanica društva u tri osobe: otac, majka i dijete. Muž i žena uzajamnim darivanjem iz ljubavi rađaju djecu, ljudska bića kojima je Bog dodijelio da budu dionicima njegove vječnosti. Radi toga, brak muškarca i žene ne može se uspoređivati s bilo kojom drugom ljudskom zajednicom, a obitelj je jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva, svetište života.

Dragi supružnici! Ne dopustite da vas zavede ili ponizi nekakav ljudski plan o čovjeku i pod krinkom modernosti pretvori vaše obiteljsko zajedništvo u ruševinu, a vi postanete žrtvom nečijega interesa. U vašoj će obitelji Bog biti prisutan, ako svim srcem vjerujete njegovu naumu o vama; ako svaki dan u ruke uzmete Sveto pismo, zapis o njegovu planu s nama i provjeravate živite li u skladu s njim; ako svakoga dana zajedno molite u obitelji te tako Bogu omogućite da se useli u vaša srca, ispuni ih svojom ljubavlju i učvrsti vaše bračno i obiteljsko zajedništvo; ako nedjeljnu svetu misu stavite u središte svojega obiteljskog života te iz otajstva Isusova položenoga tijela i prolivene krvi crpite snagu svoje ljubavi i bračne vjernosti.

Bog će biti među vama ako sa svom strpljivošću i upornošću odgajate svoju djecu i mlade da vjeruju njegovu naumu o čovjeku i žive po njemu, čuvaju dostojanstvo i ljepotu mladosti, ugrađuju svoju spolnost u cjelovitost i dostojanstvo osobe, prihvaćaju uzdržljivost kao moralni put pobjede nad strašću i tako izbjegnu zamke suvremenih lutanja i bolesti što razorno prijete njihovoj mladosti. Bog će biti među vama ako poštujete ljudski život od njegova začeća do prirodne smrti prihvaćajući brojnu djecu, a svojim starijima osigurate dostojanstven život do njihove smrti.

Budite na Božjemu putu i ne bojte se! On će vam dati da iskusite snagu koja pobjeđuje sve poteškoće i bit ćete obdareni dubokom srećom i radošću. Od srca vas u Gospodinu blagoslivlja, na vašem obiteljskom putu svojim molitvama prati i srdačno u Gospodinu pozdravlja vaš požeški biskup

+ Antun Škvorčević

U Požegi, 10. prosinca 2003.