Biskupovo pismo obiteljima 2018.

Drage kršćanske obitelji, braćo i sestre!

Ovih božićnih dana pohodit će vas svećenik u vašim domovima i moliti s vama za Božji blagoslov u novoj godini. Zajedno s njime od srca vam čestitam Božić i želim Božji mir te svako drugo dobro u vašim obiteljima tijekom 2019. godine. Poznato mi je s kakvim se sve duhovnim i materijalnim nevoljama susrećete u svom životu, u kojima nastojite sačuvati dostojanstvo i živjeti bračnu vjernost i obiteljsko zajedništvo. Brojni izazovi pokreću vas na nova promišljanja i potiču na opredjeljenja, kod ponekih i na odluke da napuste svoj dom i odsele u inozemstvo, gdje očekuju pronaći bolje životne uvjete. Želio bih vas podsjetiti da vi pripadate Crkvi, svojoj široj obitelji, te vaše radosti i nade, žalosti i tjeskobe dijelimo s vama i u molitvi ih povjeravamo Bogu kako biste mogli djelovati u njegovu svjetlu i imati dovoljno mudrosti u traganju za onim što je uistinu za vaše dobro.

Svjedoci smo kako javni mediji šire negativno ozračje, uvjeravajući nas da u Hrvatskoj ništa ne valja, kako se ništa ne može i ne isplati. Valja nam imati dovoljno sabranosti srca i ne dopustiti da budemo iznutra pomračeni te ne vidimo ono dobro koje postoji kod nas i oko kojega se trude mnogi jednostavni ali dobrotom moćni ljudi. Pozivam vas da se u svojoj župi povežete u obiteljske zajednice te budete jedni drugima potpora u nastojanju oko opredjeljenja za dobro, da djecu i mlade usmjeravate na put evanđeoskih vrijednosti, koje će najbolje osmisliti njihov život, da u zajedničkoj obiteljskoj molitvi i nedjeljnoj svetoj misi trajno pronalazite duhovnu snagu kojom je moguće pobijediti i najveće poteškoće. Vaša domišljatost znat će na diskretan ali učinkovit način pratiti i pomagati one bračne drugove u vašoj župi među kojima je došlo do nerazumijevanja, napetosti i podjela, gdje prijeti rastava.

Zahvaljujem svim obiteljima u našoj Biskupiji, napose onima s brojnom djecom, što povezane s Crkvom te pouzdanjem ukorijenjene u Boga služe životu i s optimizmom gledaju u budućnost. Vjerujem da je mnoge od vas ohrabrilo ovogodišnje obiteljsko hodočašće za Veliku Gospu u Voćin i sudjelovanje na susretu katoličkih obitelji u rujnu ove godine u Solinu, kao i naša biskupijska potpora koju pružamo obiteljima putem katoličkih škola, požeškog Kolegija, dodjele stipendija učenicima i studentima te pomoći koju pružamo i na druge načine. I ovom prigodom pozivam župna pastoralna vijeća, napose članove karitativnog odbor da u suradnji s našim Biskupijskim caritasom nastoje svjedočiti blizinu Isusove ljubavi prema siromašnima, bolesnima, starima i osamljenima. Pored toga potičem na molitvu za duhovna zvanja, napose kroz članstvo u Djelu za duhovna zvanja, da nam Bog daruje potreban broj dobrih svećenika i redovnika, da mladima svjedočimo kako je to zvanje dragocjeno jer je u službi Isusa Krista i njegovu djelu ljudskog spasenja.
Dok zazivam Božji blagoslov na svaku našu obitelj, od srca sve u Gospodinu pozdravljam.

Antun Škvorčević, požeški biskup