Biskupovo pismo obiteljima 2004.

Poštovane i drage obitelji s brojnom djecom!

Radostan sam što u božićnom tjednu za blagdan sv. Obitelji u gradu Požegi, sjedištu naše Požeške biskupije, mogu pozdraviti vas, obitelji s brojnom djecom, koje predstavljate poseban Božji blagoslov, blago i nadu naše hrvatske domovine i Crkve. Mnoge od vas susreo sam u vašim župama prigodom krštenja petoga ili daljnjeg djeteta. Tada sam iskazao svoje poštovanje i zahvalnost vama, bračnim drugovima, što volite život, žrtvujete se za brojnu djecu i velikom ih ljubavlju pratite na njihovu životnom putu, ispunjeni smislom kojeg vam daje Bog. Istim osjećajima pristupam svima vama danas sabranima u Požegi sa svih strana naše Biskupije te vam od srca čestitam Božić i časno opredjeljenje za život.

Ovim susretom želimo vam posvjedočiti da niste sami na tom putu. Pozvali smo vas kako bismo i na taj način doprinijeli boljoj povezanosti obitelji s brojnom djecom u našoj Biskupiji. Poznato vam je da od prošle godine stoji u vašoj službi i Centar „Za život i obitelj“ u okviru našega biskupijskog Caritasa. Ovom prigodom nećemo nabrajati što je taj Centar već učinio za brojne obitelji, nego vas zamoliti i potaknuti da zajednički učinimo još više. Na čelu mu je ravnatelj biskupijskog Caritasa vlč. Pavao Mokri, kojega vam danas predstavljam i preporučujem zajedno sa svim njegovim suradnicima.

Želimo s vama širiti civilizaciju ljubavi, promicati kulturu života nasuprot umoru i nemoći kulture smrti koja je u svoje kolo uplela mnoge ljude u našoj domovini. Zajedno s vama želimo biti molitelji za obitelji, za vašu djecu, podupirati njihovo obrazovanje i odgoj za izgrađene ljude, koji će uskoro u svoje ruke preuzeti sudbinu naše zemlje. Zahvaljujemo svima koji poštuju i pomažu obitelji s brojnom djecom. Prigoda je danas posebno zahvaliti onima koji su podržali koncert «Zvijezde pomažu, pomozimo i mi», održan u Požegi minuloga 7. prosinca, sa svrhom prikupljanja dodatnih sredstava za stipendiranje daka i studenata, prvenstveno iz obitelji s brojnom djecom.

Neka Bog blagoslovi vaše obitelji, neka On bude vaša radost i snaga, a brojna djeca vaš ponos i smisao. Povjeravam vas zaštiti svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa te vas od srca pozdravljam i ostajem s vama u zajedništvu molitve.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Požega, 30. prosinca 2004.