Biskupovo pismo obiteljima 2005.

Poštovane i drage obitelji s brojnom djecom!

Posebno sam radostan što vas danas u ozračju Božića upravo na blagdan sv. Obitelji mogu pozdraviti u Požegi, sabrane iz svih dijelova naše Biskupije. Dok vam izričem svoju dobrodošlicu, iskazujem vam poštovanje i zahvalnost što kroz bračnu vjernost i prihvaćanje brojne djece unosite jasnoću u određena hrvatska nesnalaženja, svjedočite opredijeljenost za vrijednosti i tako postajete jedan od najsnažnijih znakova nade i jamaca naše budućnosti.

Blagdan sv. Obitelji podsjeća nas da je Sin Božji postao čovjekom u skromnoj i siromašnoj ali blagoslovljenoj i sretnoj obitelji, duboko ukorijenjenoj u Bogu i bogatoj u uzajamnoj ljubavi njezinih članova. Prisutnost Isusova u toj obitelji bila je najveće Marijino i Josipovo blago. Dijelio je s njima radost obiteljskog zajedništva i topline, međusobnu povezanost u vjernosti Bogu, nevolje progona u Egipat, brigu za obiteljsko dobro kroz rad u tesarskoj radionici. Marija ga je nenametljivo i tiho pratila svojom majčinskom moliteljskom ljubavlju na njegovu putu naviještanja kraljevstva Božjeg, bila svjedokom njegove osude na smrt, supatnica u njegovoj muci i smrti na križu te dionica u radosti uskrsnuća. Tako je sveta Obitelj, vjerna Bogu, kroz muke i nevolje bila suradnica na ostvarenju njegova nauma spasenja.

Drage supružnici! Zacijelo iz svoga vjerničkog iskustva već dobro znadete: koliko ste Isusu Kristu otvorili vrata svoga osobnog i obiteljskog života, toliko ste bili ispunjeni ljubavlju, čvrstinom međusobne nutarnje povezanosti, mirom i smislom. Uvedite Isusa još snažnije u svoje zajedništvo. Njegova prisutnost među vama bit će vaša radost, njegova pomoć vaša sigurnost, on će biti vaša snaga u slabosti, ustrajnost u ljubavi, smisao u žrtvi, pobjeda u poteškoćama. Ne bojte se dok ste s Isusom Kristom u prijateljstvu, jer on je jedini u naš svijet smrti unio pobjedu života. Ustrajte u tijesnoj povezanosti s Crkvom te se kroz sakramente duhovno izgrađujte i u svojim župama rastite tako da vaša obitelj bude kućna Crkva. Naučite svoju djecu i mlade voljeti Isusa Krista kao jedinoga pravog Prijatelja, odgajajte ih u molitvi da duhovno bogati i dobro izgrađeni krenu samostalnim životnim putem te budu građani svoje hrvatske domovine, zauzeti za vrijednosti koje su naučili u obitelji.

Dok vas hrabrim na vašem vjerničkom obiteljskom putu, duboko sam svjestan poteškoća s kojima se susrećete u svom životu. Želim vam biti potpora u svim vašim plemenitim nastojanjima. Zajedno s vama očekujem i tražim od svih kojima je demokratskim putem povjereno vodstvo naše države da osobitu pozornost i pomoć pružaju obiteljima, posebno s brojnom djecom. Da izgrađuju socijalni sustav u kojem ćete moći živjeti svoje dostojanstvo, da u obrazovnim i odgojnim ustanovama omoguće djeci i mladima rasti u vrijednostima koje su naučili u obitelji.

Nastavljajući sa svojim dosadašnjim djelovanjem, naša Biskupija će pronalaziti mogućnosti da vam bude još više na pomoć. Duhovno vas prati svojom organiziranom i ustrajnom molitvom, prvenstveno kroz Udrugu S Marijom za život, koja uz redovitu dnevnu molitvu svojih članova svake subote ima svoje zajedničke molitvene susrete u crkvi sv. Lovre u Požegi. K tome, u Domu sv. Augustina u Velikoj za bračne drugove povremeno organizira duhovne susrete, zvane Bračni vikendi, duhovne obnove i duhovne vježbe. Potičem vas i pozivam da se uključite u spomenute duhovne programe.

Značajno je i nastojanje oko materijalne potpore, koju Biskupija pruža brojnim siromašnim obiteljima posredstvom svoga Centra Za život i obitelj u Požegi, povezanog s našim Biskupijskim Caritasom. On u suradnji s više od 250 župnih dobrovoljaca postaje sve snažnije prisutan u našim župama. Nakon prve pomoći koju dajemo obiteljima prigodom krštenja petoga i daljnjeg djeteta, organiziramo materijalnu potporu na različite načine. Među ostalim pomažemo prognanim obiteljima u izgradnji domova, u prikupljanju potrebne hrane, školskih knjiga, stipendijama učenika i studenata, koje su ojačane utemeljenjem Zaklade Požeške biskupije za tu svrhu. Nastojimo sve to činiti, uvijek pazeći da ne povrijedimo bilo čije dostojanstvo, najmanje onih koji su siromašni. Zahvaljujem vam za razumijevanje kada zbog manjka sredstava ne uspijevamo pomoći onoliko koliko potrebe traže i koliko bismo željeli. Mali novčani prilog, kojeg vam ovom prigodom uručujem, neka bude znak naše iskrene i trajne želje da vam budemo blizu, osobito u poteškoćama.
Drage obitelji! Ostanite povezane s Bogom i s Crkvom te se ne bojte! Svaka vaša žrtva, osobito u prihvaćanju brojne djece, vaše je i naše zajedničko bogatstvo. Čestitam vam Božić i blagdan sv. Obitelji uz molitvu da vas ona prati, štiti i bude na pomoć u 2006. godini.

S dubokim poštovanjem i zahvalnošću pozdravljam vas i na sve zazivam Božji blagoslov.

Požega, 28. prosinca 2005.

Biskup
+ Antun Škvorčević, v.r.