Biskupovo pismo obiteljima 2006.

Poštovane i drage obitelji s brojnom djecom!

Božić je ponovno stavio pred nas siromašnu obitelj Josipa i Marije, te nejako dijete Isusa, rođenog u skromnoj betlehemskoj štalici. Bog se poslužio izvanjski bijednim ljudskim uvjetima da bi kroz njih objavio nevidljivu snagu svoje ljubavi, pobjednicu života po žrtvi križa. Gledajući vas, drage obitelji s petero i više djece, po treći puta sabrane na susretu u Požegi, u sjedištu naše Biskupije, prigodom blagdana sv. Obitelji, usuđujem se reći da kroz vašu velikodušnu žrtvu i siromaštvo, kroz vaše prihvaćanje brojne djece, Bog na svoj način nastavlja izvoditi djelo svoje ljubavi, pobjede života nad smrću u našoj hrvatskoj domovini. Sve vas s radošću, poštovanjem i zahvalnošću primam i od srca pozdravljam, te čestitam na toj vašoj dubokoj životnoj uključenosti u božićno otajstvo.

Vjerujem da ste primijetili kako se obitelji s petero i više djece iz godine u godinu sve bolje povezuju u našoj Biskupiji, te vas sada ima oko dvije stotine uključenih u svojevrstan savez. Tijekom ove godine predvodio sam u tridesetak naših župa slavlje svetoga krštenja petoga ili daljnjeg djeteta u obitelji, i tako bio dionik posebne svečanosti života. Svim tim obiteljima dugujemo našu osobitu pažnju i poštovanje te smo ih kao takve upisali u naš obiteljski registar. Odazvali ste se gotovo svi na naš poziv te vas danas ovdje u Požegi ima oko stotinu devedeset obitelji. To je veliki znak da vi, dragi bračni drugovi, svjesno i opredijeljeno stojite na strani života i kroz ove susrete svjedočite da se ne sramite svoga odabira, nego štoviše ponosno zajedno s drugima iz naše Biskupije želite biti dio svojevrsne vojske hrvatskog spasa. Hvala vam za to plemenito djelo! Svako dijete koje primate još vas dublje povezuje i učvršćuje vašu bračnu ljubav i vjernost, te nije čest slučaj da se brakovi s brojnom djecom raspadaju. Sa svakim novim djetetom u vašem braku obdareni ste novom ljubavlju tih mladih bića te ste po njima ispunjeni daleko više nego li bilo kojim materijalnim dobrom. Oni koji nisu iskusili to vaše nutarnje bogatstvo ne mogu razumjeti vašu sreću. K tome, ne bojeći se života, primajući brojnu djecu i odgajajući ih u vjeri, vi se, dragi supružnici, svrstavate na Božju stranu te vas on prati svojom posebnom pomoću. Sve to i na ovom susretu u Požegi osjećamo kao snagu i ljepotu vaših obitelji, dostojanstvo vašega braka. Obnovite se u toj svijesti. Molitveno budite uzajamna duhovna potpora jedni drugima te se nikada nećete osjećati osamljenima na svom časnom putu bračne vjernosti i opredjeljenja za život.

Poznate su mi brojne teškoće koje prate vaš obiteljski život, posebno nastojanje oko dobrog odgoja djece i mladih po načelima vjere. Ali još više znam da je ljubav jača od tih poteškoća te zajedno s vama zahvaljujem Bogu za taj njegov dragocjeni dar, kojeg vam ne uskraćuje.

Smatrali smo korisnim u okviru našega biskupijskog centra «Za život i obitelj» oblikovati Vijeće obitelji s brojnom djecom, koje je sastavljeno od vaših predstavnika, da ono nastoji promišljati o različitim pitanjima vašeg života i o mogućim programima duhovne i materijalne pomoći. Vjerujemo da će ono još snažnije povezati obitelji s brojnom djecom u našoj Biskupiji.

Želim vam svima ugodan i radostan boravak u Požegi, da se međusobno još više upoznate, izmijenite iskustava te se ohrabreni vratite svojim domovima. Neka vas na vašem životnom putu, osobito u poteškoćama, prati zagovor sv. Obitelji, Isusa, Marije i Josipa. Zazivam na sve vas blagoslov Boga Oca i Sina i Duha Svetoga te ostajem molitelj za dobro svake obitelji.

Požega, 30. prosinca 2006.

Biskup
+ Antun Škvorčević, v.r.