Biskupovo pismo obiteljima 2007.

Poštovani supružnici, draga djeco i mladi, drage obitelji!

I ove godine za Božić i blagdan sv. Obitelji želim podijeliti s vama iskrenu radost što nas je Bog pohodio na jednostavan a tako snažan način, ljudskim rođenjem svoga Sina u jednoj kolijevci, u siromašnoj betlehemskoj štalici. U svjetlu Isusovih jaslica svaka vaša kolijevka, u koju primate novo dijete, Božji je pohod našoj hrvatskoj domovini. Na ovom četvrtom susretu obitelji s petero i više djece iz naše Biskupije u Požegi po vama supružnicima prisutno je vaše opredjeljenje ljubavi, koje računa s Bogom i koje je plodno životom. Ovdje je prisutna budućnost Hrvatske, koja se rađa sa svakim vašim novim djetetom. Već smo po vama na neki način njezini sudionici, jer budućnost će biti stvarnost izgrađena snagom vaše ljubavi, ugrađene u vašu djecu po odgoju u evanđeoskom duhu. Kojeg li otajstva života i vašeg dostojanstva po Božjem naumu! I ovom prigodom izražavam vam svoje poštovanje i duboku zahvalnost za ljubav koju iz vjere svjedočite, za dragocjeno služenje životu po prihvaćanju brojne djece.
Sve jači prodor potrošačkog mentaliteta u Hrvatskoj pretvara velik broj ljudi u žrtve potrage za sebičnim užitkom, onesposobljuje ih za vrijednosti ljudskog postojanja utemeljene na ljubavi, te stavlja u pitanje i smisao bračnog zajedništva, rađanja djece i same obitelji. Potrošačko društvo u opasnosti je potrošiti se samo u sebi.
Zavaljujem Bogu što vas je sačuvao da ne budete zavedeni sebičnošću. Bio sam duboko dirnut minulog ljeta na sjednici Vijeća obitelji s brojnom djecom iz naše Biskupije kad su mi vaši predstavnici posvjedočili da većinu od vas ne trese groznica potrošačkog društva, jer ste vi i vaša djeca naučili skromno živjeti, i da vam je više od materijalnog potrebna duhovna snaga, koju prvenstveno tražite u Crkvi. Naša Biskupija i nadalje će vam pružati materijalnu pomoć u okviru svojih mogućnosti, stipendiranjem određenog broja vaše djece, novčanom potporom prigodom krštenja svakog novog djeteta i pomoći u nekim težim materijalnim situacijama. No, nastojat ćemo još više organizirati za vas određene duhovne programe. I ovaj božićni susret obitelji s petero i više djece u Požegi, u čijem je središtu zajedničko euharistijsko slavlje u Katedrali, želi vam pomoći da još bolje razumijete svoje dostojanstvo koje imate pred Bogom, povjeriti vas njegovoj ljubavi koja vas se nikad ne odriče, moliti za vas snagu odozgor, kojom ćete biti sposobniji nositi obiteljsku svakodnevicu i žrtvu koja vas oplemenjuje, međusobno zbližava i unatoč svemu čini sretnima. Nastojat ćemo vas pratiti na vašem putu i drugim duhovnim programima, prvenstveno onima koje za vas organiziramo u Domu sv. Augustina u Velikoj. Potičem vas da pronađete vremena za svoju dušu, napuniti se duhovnom snagom i ohrabriti Božjom blizinom. Vjerujem da ste iskusili koliko je dragocjena vaša svakodnevna obiteljska molitva i nedjeljna sveta misa. One vas međusobno duboko povezuju, otvaraju srce za dar ljubavi, učvršćuju temelj na kojem počiva vaša obitelj, uključuju vas u zajedništvo Crkve i tvore od vaše obitelji kućnu Crkvu.
Neka vam sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa bude primjer povezanosti s Bogom i neka Vas prati svojim zagovorom. Zazivam na vas Božji blagoslov i sve od srca pozdravljam – vaš biskup

Požega, 29. prosinca 2007.

Biskup
+ Antun Škvorčević, v.r.