Biskupovo pismo obiteljima 2008.

Poštovane i drage obitelji s petero i više djece!

S posebnom radošću sve vas pozdravljam te vam od srca čestitam Božić i blagdan sv. Obitelji. Ovih dana – imajući vas pred očima – čitao sam evanđeoski izvještaj o Isusovu rođenju i zamijetio u njem neke crte koje se ostvaruju i na vama. Siromašna obitelj Josipa i Marije – ljudski gledano – nije imala nekog značenja. Ona je po naredbi cara Augusta krenula na popis pučanstva, nije na putu našla prenoćišta, smješta se u jednu betlehemsku štalu, životinjsko boravište i pastirsko sklonište. I upravo tu se rađa dijete Isus po kojem Bog ostvaruje svoj naum ljudskog spasenja. Naviještajući taj događaj pastirima anđeo stavlja dijete u središte pozornosti: Naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama (Lk 2,12). Bog je sudbinu svijeta položio u dijete jedne siromašne obitelji!

Dok se danas s različitih strana i razina šire određene sumnje, stavlja u pitanje brak kao zajednica muža i žene, smatra djecu teretom, vi jednostavni, nerijetko siromašni ljudi, vjerni Božjem naumu o braku i obitelji s velikom spremnošću i požrtvovnošću prihvaćate brojnu djecu, i tako na najbolji način svjedočite istinske vrijednosti našeg postojanja i izgrađujete budućnost svoje domovine. Bog je sudbinu svijeta položio i u kolijevke vaših obitelji!

Radujem se današnjem dolasku u Požegu 331 prijavljene obitelji s petero i više djece iz svih dijelova naše Biskupije na peti susret prigodom blagdana sv. Obitelji. U molitvi, međusobnom druženju i svjedočenju svojih iskustava pružit ćete jedni drugima potporu i ohrabrenje. Poput pastira i mudraca u Betlehemu poklonit ćemo se Božjem naumu koji se ostvaruje po vama i vašoj djeci. Ponovno ćemo se utvrditi u uvjerenju koliko su dragocjena vaša nastojanja da svojoj djeci u odgoju prenesete istine o čovjeku i životu koje ste naučili u školi evanđelja, da im u obiteljskoj ljubavi omogućite izgradnju za zrele ljude i cjelovite osobe. I na ovom susretu želimo očitovati kako prepoznajemo i priznajemo vaše dostojanstvo koje imate po Bogu, zauzeti se za njega i pred ljudima, osobito pred onima koji su preuzeli odgovornost za javni život, da zakonskim i drugim putovima očituju još veću osjetljivost i solidarnost s vama.

Sve vas povjeravam svetoj Obitelji Isusa, Marije i Josipa, da po njezinu zagovoru i zaštiti nađete snagu i mir u 2009. godini. Neka na sve siđe blagoslov Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.

Požega, 27. prosinca 2008.

Biskup
+ Antun Škvorčević, v.r.