Biskupovo pismo obiteljima 2010.

Poštovane i drage obitelji s brojnom djecom!

I ovogodišnjeg Božića u Godini Gospe Voćinske mislima i molitvom sam zajedno s vama. Promatrajući vas u svjetlu betlehemskih jaslica duboko se radujem što je u vama Bog pronašao vjerne suradnike te po vama na tako snažan način nastavlja u Hrvatskoj ostvarivati otajstvo života. Od srca vam čestitam Božić i blagdan sv. Obitelji te želim blagoslovljenu 2011. godinu!

Drago mi je što sam tijekom 2010. godine mogao u trideset i jednoj obitelji s petero i više djece predvoditi u našim župama slavlje svetog krštenja, te je zajednica takvih obitelji u Požeškoj biskupiji porasla iznad pet stotina. Prigodom svakog novog rođenja u vašoj obitelji kao da odzvanja anđeoski glas «ne bojte se», upućen pastirima u noći Isusova rođenja, oglašava «velika radost za sav narod» (Lk 2,10) što su je ti isti nebeski glasnici navijestili nad Isusovim siromašnim jaslicama. Jer u svakom vašem novom djetetu Bog je na djelu, u krštenju ga sjedinjuje s otajstvom Isusove smrti i uskrsnuća i snagom Duha Svetoga privodi k punini života. U susretima s vama mogao sam osjetiti da iskreno vjerujete Bogu i u njem crpite snagu za uzajamnu bračnu vjernost, za kršćanski odgoj djece, pronalazite odvažnost kojom ne dopuštate da vas zavedu oni koji su protivni braku, ismjehuju obitelji s brojnom djecom. Surađujući s Bogom života vi potvrđujete svoju dragocjenu slobodu i unatoč brojnim poteškoćama, nerijetko i u siromaštvu dajete prednost čovjeku, braku i obitelji, ljubavi i žrtvi, po kojima ste ispunjeni smislom. Čestitam vam na jasnoći opredjeljenja i snazi svjedočenja!

Iskreno se veselim susretu s vama u Požegi na blagdan Nevine dječice. Tom prigodom na euharistijskom slavlju u našoj Katedrali povjerit ćemo svetoj Obitelji svaku vašu obitelj. Molit ćemo da Bog ostane čvrsti duhovni temelj vašega braka i obitelji, da se po apostolovim riječima svi kao «izabranici Božji, sveti i ljubljeni» zaodjenete u «milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući si, ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu» (Kol 3,12-13). Povrh svega molit ćemo za ljubav, vez savršenstva, da vas nitko i ništa ne odvoji od Boga niti rastavi jedne od drugih, da mir Kristov prebiva u vašim srcima.

Ovaj božićni susret u našoj Katedrali svojevrsni je uvod u slavlje posvete obnovljene crkve Majke Božje u Voćinu, koje će se održati 5. srpnja 2011. Pozivam vas da tom prigodom hodočastite Voćinskoj Gospi, da posvjedočite odanost Isusovoj Majci i zauzetost u nastojanju oko izgradnje svoje obitelji kao «kućne Crkve». Ondje ćete, kao i mnogi hodočasnici prije vas, čuti Isusovu riječ s križa punu povjerenja: «Evo ti majke» (Iv 19,27).
Sve vas blagoslivljam i od srca u Gospodinu pozdravljam.

Požega, 28. prosinca 2010.

Biskup
+ Antun Škvorčević, v.r.