Biskupovo pismo obiteljima 2011.

Poštovane i drage obitelji!

Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj! Tim će vas riječima pozdraviti svećenik prigodom posjeta vašemu domu ovih svetih božićnih dana. Pridružujem se i ja tome pozdravu u radosti betlehemskoga događaja. Isusovim rođenjem u siromaštvu štalice pohodila nas je spasiteljska Božja ljubav, koja našu prolaznost i nemoć ispunja nadom. Od srca vam želim sretan Božić i nebeskim darovima bogatu 2012. godinu.

Ovim Pismom svjedočim osobitu pažnju i poštovanje prema bračnim parovima, djeci i mladima, starijima i bolesnima, napose prema obiteljima s brojnom djecom širom naše Biskupije. Sa svima vama molitveno sam povezan i svakodnevno vas se spominjem pred Gospodinom, uključujući vas u duhovno zajedništvo naše mjesne Crkve. Želio bih biti osobita molitvena potpora svima vama koji se nalazite u velikim poteškoćama zbog izgubljenoga radnog mjesta, siromaštva, nerazumijevanja, bolesti, starosti ili drugih nevolja. Neka Božja blizina, utjeha i pomoć budu vaša snaga kojom ćete – ukorijenjeni u njegovoj ljubavi – pobijediti svaku nemoć. Siguran sam da ćete najbolje učiniti za osobnu duhovnu izgradnju i obiteljsku čvrstinu ako se odlučite i vi svakodnevno barem nekoliko trenutaka posvetiti zajedničkoj obiteljskoj molitvi, a nedjeljom sudjelovati na svetoj misi. U tome je posebnost kršćanskih obitelji! Tek je u Božjemu svjetlu i snazi moguće živjeti uzajamno bračno predanje, ljubav i žrtvu, pronaći smisao i ispunjenje u prihvaćanju brojne djece. Hrvatsku budućnost najbolje izgrađuju obitelji koje uz Božju pomoć nastoje oko ostvarivanja civilizacije ljubavi i kulture života, te se radi toga međusobno povezuju i podupiru. To svjedoče brojne obitelji s petero i više djece u našoj Biskupiji – koje uvijek s iskrenom radošću i dubokim poštovanjem susrećem na krštenjima njihove djece te na drugim programima koje za njih organiziramo – napose na susretima u Požegi i na hodočašćima za Veliku Gospu u Voćin. I ovom prigodom izražavam zahvalnost svim takvim obiteljima za snažno svjedočenje što ga svojim opredjeljenjem, žrtvom i ljubavlju pružaju. Ujedno zahvaljujem svakoj obitelji i pojedincu koji surađuju sa svećenicima u svojim župama, pridonoseći rastu zajedništva vjere, nade i ljubavi u svojoj Požeškoj biskupiji kao i za novčani doprinos kojim omogućuju da Crkva može izvršiti svoje poslanje u današnjemu svijetu.

Sve naše obitelji povjeravam brižnoj skrbi Isusove Majke i zazivam na njih Božji blagoslov, uz srdačan pozdrav u novorođenomu Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Požega, 20. prosinca 2011.