Biskupovo pismo obiteljima 2013.

Poštovana i draga braćo i sestre!
U prigodi božićnoga pohoda svećenika vašoj obitelji pridružujem se radosti molitvenoga susreta, toplo vas pozdravljam i od srca čestitam svetkovinu Isusova rođenja. Sjedinjujem se s vama u molitvi da se vaš život i rad tijekom 2014. godine odvija pod Božjim blagoslovom, a sve vaše plemenite nakane povjeravam zagovoru Svete obitelji. Izraze svoga poštovanja upućujem svim obiteljima, napose obiteljima s brojnom djecom koje se, unatoč poteškoćama, ne boje života i prihvaćaju djecu kao najveće blago te ih odgajaju u duhu evanđelja. Posebnu blizinu i solidarnost želio bih posvjedočiti svima koji su u teškoj situaciji zbog gubitka radnoga mjesta, zbog siromaštva, bolesti, starosti ili osamljenosti.
Božić snažno obznanjuje da je u središtu betlehemske radosne vijesti Bog koji ima srca za čovjeka te je po Sinu svome, rođenom u siromašnoj obitelji Josipa i Marije, postao našim suputnikom. Na taj način izrekao je svoju posljednju i neopozivu riječ: »Svijete, volim te! Čovječe, ljubim te«! (K. Rahner). Isus Krist nas je krštenjem učinio dionicima svoga božanskog života i smjestio u zajedništvo Crkve, svoje velike obitelji u kojoj mi, ni u jednom trenutku i ni u jednoj situaciji života, nismo napušteni i sami. Svećenikov pohod vašoj obitelji u božićno vrijeme podsjetnik je na tu dragocjenu činjenicu i ujedno poziv da Isusu Kristu omogućite prvenstvo, mjesto najvažnijega člana vašega doma i obitelji. Podsjetnik je to i poziv da mu molitvom i redovitim sudjelovanjem na nedjeljnoj svetoj misi otvorite srce kako bi vas grijao svojom božanskom toplinom, grlio svojom ljubavlju, očvrsnuo vas svojom snagom, obdario svojom ljepotom i udijelio vam pobjedu u borbi sa svakovrsnim životnim poteškoćama i nevoljama.
Sa svojim svećenicima zahvaljujem vam na suradnji što u vašoj župi i našoj Požeškoj biskupiji nastojite oko vlastite duhovne izgradnje i rasta u zajedništvu vjere, nade i ljubavi. Zahvaljujem i na materijalnoj potpori koju pružate Crkvi u njezinu poslanju, zahvaljujem za zauzetost u karitativnom radu i za velikodušnost darivanja siromaha. Osim toga, zahvaljujem što opredijeljeni za Isusa Krista djelujete u skladu s Božjom istinom o čovjeku i s evanđeoskim vrijednostima života te ih odvažno i javno svjedočite, napose kad ih u našem društvu pojedinci i skupine žele obezvrijediti.
Sve vas povjeravam Isusovoj Majci da vam pomogne iskusiti koliko ste veliki u Bogu i koliko je visoko vaše dostojanstvo i sloboda kad ih živite u dubokoj povezanosti s Isusom Kristom. Neka Bog svake utjehe ispuni vaše dane mirom i radošću. Od srca vas pozdravljam i blagoslivljam

vaš biskup – Antun Škvorčević
Požega, 20. prosinca 2013.