Biskupovo pismo obiteljima 2014.

Poštovana i draga braćo i sestre!

Sa svećenicima koji posjećuju vaš dom prigodom božićnog blagoslova upućujem vam pozdrav riječima: Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj! Od srca vam čestitam Božić i molim za vas Božji blagoslov u novoj 2015. godini. Svećenikov posjet vašim obiteljima svjedočanstvo je da po krštenju i drugim sakramentima pripadate zajedništvu Isusove Crkve, da niste sami na svom osobnom, bračnom i obiteljskom putu. Ugrađeni ste u pobjedu Isusove ljubavi nad zlom i smrću te je vaš ovozemaljski put i u najtežim životnim situacijama popraćen nadom, ispunjen smislom, vodi k cilju koji mu je dao Bog. Dionici ste molitve Crkve koja vas povjerava Božjoj ljubavi, kako biste u vlastitom bračnom životu, odgoju djece, bolesti i starosti, radosti i nevoljama mogli biti duhovno snažni, veći od poteškoća koje vas snalaze.

Želio bih Vam iskreno zahvaliti za svjedočenje vjernosti Bogu ustrajnom svakodnevnom obiteljskom i osobnom molitvom, revnošću u sudjelovanju na nedjeljnoj svetoj misi. Na taj način ostajete duboko ukorijenjeni u otajstvo Isusove pobjede nad smrću i u trinaeststoljetnu povijest vjernosti našega naroda Isusu Kristu u njegovoj Crkvi. To je vaša snaga, radost i sigurnost. Što god vas snašlo, vi ste Božji, vaša je sudbina u njegovu očinskom milosrdnom srcu. S osobitim poštovanjem zahvaljujem obiteljima s brojnom djecom, čija žrtva i ljubav izgrađuje našu budućnost više nego bilo što drugo. Susreti na slavljima krštenja u vašim obiteljima, na hodočašću u Voćin na svetkovinu Velike Gospe i u drugim prigodama obogaćuju me jer po njima na svoj način postajem dionikom vaše uzajamne ljubavi i žrtve prema djeci. Od srca vam hvala za to dragocjeno iskustvo.

Crkva nastoji majčinski pratiti one koji imaju poteškoća i problema u braku i obitelji, s razumijevanjem im pristupati i u evanđeoskom svjetlu pomagati. Treća izvanredna opća biskupska sinoda, održana na poziv pape Franje prošloga mjeseca listopada u Rimu posvjedočila je ljepotu braka između muškarca i žene koji je Isus uzdigao na dostojanstvo sakramenta, te nezamjenjive uloge obitelji po Božjem naumu. Istaknula je kako je bračna ljubav kršćanskih supruga najdublje povezana s Isusovom ljubavlju na križu i njegovom pobjedom nad smrću te je u toj ljubavi snaga kršćanskog braka i temelj njegove trajnosti. S velikom pozornošću biskupi su razmatrali napose pitanje rastavljenih te ponovno oženjenih i u svjetlu Božjeg milosrđa nastojali tražiti rješenja, potičući ih na što snažniji duhovni život u trajnoj povezanosti s Crkvom. Ona se kao majka nikoga ne odriče, osobito ne onih koji se nalaze u poteškoćama, pa ni onda kada zbog Isusova jasnog stava s obzirom na neraskidivost braka supružnici ne mogu ostvariti euharistijsko zajedništvo.

Drage kršćanske obitelji! Papa Benedikt XVI. pohodio je našu domovinu Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2010. prigodom Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Zagrebu te ih je ohrabrio na putu vjernosti. Papini poticaji bili su u duhu odluke ‘Branimirove godine’ kojom smo kao Crkva i narod slavili trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata: ‘Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu’. Radujem se što ćemo u toj svijesti proslaviti Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, 19. travnja 2015. u svetištu Gospe Trsatske u Rijeci.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Požega, 20. prosinca 2014.