Biskupovo pismo obiteljima 2015.

Poštovane i drage kršćanske obitelji!

Od srca vam čestitam Božić sa željom da betlehemsko svjetlo obasja svakog vašeg člana, probudi plemenitost i dobrotu, međusobno vas još dublje poveže, podari radost i udijeli snagu nositi svakodnevne teškoće života. S posebnim osjećajima srca upućujem čestitku vama starijima i bolesnima, osamljenima i siromašnima, moleći Isusa rođenog u siromaštvu i trpljenju betlehemske štalice da vas utješi i ojača svojom blizinom, udijeli olakšanje i osnaži u nadi. Zajedno sa svećenikom koji ovog Božića posjećuje vašu obitelj, združujem se s vama u molitvi za svako vaše duhovno i drugo dobro, napose za međusobnu slogu, razumijevanje i mir. Posebno molim za djecu i mlade da ustraju na putu izgradnje i rasta u svemu onom što je časno i plemenito, što daruje istinsku slobodu i dostojanstvo. Godina Izvanrednog jubileja milosrđa koju smo otvorili u našoj Katedrali i voćinskom svetištu minuloga 13. prosinca poziv je na novu otvorenost srca za primanje dragocjenog dara Božjeg milosrđa, da i sami nastojite zauzetije biti milosrdni jedni prema drugima, praštajući si u ljubavi te budete jači od zla koje vas želi podijeliti i rastaviti. Neka Bog mira bude s vama u 2016. godini!

Sudjelovao sam prošle jeseni na Redovitoj općoj skupštini Biskupske sinode u Rimu koja je po želji pape Franje razmatrala pitanja braka i obitelji te njihova poslanja u Crkvi i svijetu. Pri tom sam mislima bio s našim obiteljima, dijeleći s njima radosti i nade, strepnje i molitve da ih valovi brojnih problema, suvremenih globalizacijskih sumnji, ideoloških zavodljivosti, individualističkih uskogrudnosti i sebičnih zatrovanosti ne bi tako zapljusnuli te potonu u podjelama, rastavama i ranjenostima u kojima svi postaju stradalnici, napose djeca. Duboka mi je i iskrena želja da ovog Božića bračni drugovi i članovi obitelji u našoj Biskupiji ponovno otkriju veličinu i ljepotu braka i obitelji po Božjem naumu te da ulože najbolje snage kako bi čuvali i izgrađivali to veliko dobro na kojem počiva svako društvo. Osobito je važno da Hrvatska ne osiromaši bračnom ljubavlju, da ona bude plodna potomstvom u kojem je jamstvo naše budućnosti. S osobitom zahvalnošću mislim i ovog Božića na obitelji s brojnom djecom koje se ne dopuštaju sputati javnim mnijenjem oblikovanog po sebičnom modelu ostvarivanja ljudskog života, nego vjeruju Božjem naumu o čovjeku, opredjeljuju se za nesebičnost kao put kojim postižu vlastito ispunjenje i najbolje služi općem dobru. Radujem se svakom susretu s njima na slavlju krštenja njihove djece i na hodočašću u Voćin za svetkovinu Velike Gospe.

Želio bih izraziti svoju blizinu i razumijevanje svima onima koji su doživjeli bračni brodolom, rastali se a možda se i ponovno vjenčali. Molim ih da učine sve kako djeca zbog toga ne bi trpjela, nego da trajno budu s njima povezani te im s ljubavlju pomažu izgrađivati se i rasti u evanđeoskim vrijednostima. I ovom prigodom želim ih uvjeriti da ih se Bog ni Crkva ne odriču, da ih prihvaćamo u našim župnim zajednicama kao i sve druge članove koji u okviru svoga stanja mnogu živjeti po vjeri i pronaći potrebnu duhovnu snagu.

Na sve zazivam Božji blagoslov te sa svima ostajem trajno u molitvi povezan – požeški biskup Antun.

Požega, 20. prosinca 2015.