Četvrtak trideset i trećeg tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 19, 41-44)

Enrique Simonet: Zaplaka nad njim, 1892.

U ono vrijeme: ⁴¹ Kad se Isus približi i ugleda grad, zaplaka nad njim ⁴²gtovoreći: »O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! ⁴³ Ali sada je skriveno tvojim očima. Doći će dani na tebe kad će tre neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit će te i pritijesniti odasvud. ⁴⁴ Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamen na kamenu zbog toga što nisi upoznao čas svoga pohođenja.«


Poticaj na razmišljanje

Isus plače nad Jeruzalemom i prorokuje njegovo razorenje riječima koje su uzete iz starozavjetnih proroka, prije svega Jeremije. To pak razorenje više je duhovne nego materijalne naravi; Jeruzalem, koji je odgovoran za Isusovu smrt, gubi svoje značenje kao vjersko središte i grad budućnosti. U svakom slučaju tako su prvi kršćani tumačili ono što se dogodilo 70. godine. Ovo je veoma tvrdi tekst. Možda je on čak pokatkad u kršćanima pothranjivao antisemitizam! Međutim, sudbina Izraela tiče se izravno djela pomirenja koje je Isus Krist povjerio svojoj Crkvi.


Molitva

»Obradovah se kad mi rekoše: “Hajdemo u Dom Gospodnji!” Eto, noge nam već stoje na vratima tvojim, Jeruzaleme. Jeruzaleme, grade čvrsto sazdani i kao u jedno saliveni! Onamo uzlaze plemena, plemena Gospodnja, po Zakonu Izraelovu, da slave ime Gospodnje. Ondje stoje sudačke stolice, stolice doma Davidova. Molite za mir Jeruzalemov! Blago onima koji tebe ljube! Neka bude mir u zidinama tvojim i pokoj u tvojim palačama! Radi braće i prijatelja svojih klicat ću: “Mir tebi! Radi Doma Gospodina, Boga našega, za sreću tvoju ja ću moliti.« (Ps 22).


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir!« (Lk 19, 42)