Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja
Spomendan

Čitanja: Jr 1, 17-19; Ps 70, 1-2. 3-4. 5-6ab. 15ab i 17; Mk 6, 17-29.

Titular: Zapolje – Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – svetkovina.

Klanjanje: Požega – sv. Ivan Krstitelj.


Evanđelje dana (Mk 6, 17-29)

„Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!“

U ono vrijeme: Herod bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: »Ne smiješ imati žene brata svojega!«, Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao.
l dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim. Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: »Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!« I zakle joj se: »Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva.« Ona iziđe pa će svojoj materi: »Što da zaištem?« A ona će: »Glavu Ivana Krstitelja!« I odmah žurno uđe kralju te zaište: »Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!«
Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika ne htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu i uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.


Razmišljanje

Ivan Krstitelj bio je veliki vjerski autoritet i njegova pojava privukla je veliku pažnju, mnogi su dolazili slušati ga. Ono što je privuklo mase to je bila njegova vjerodostojnost: živio je ono što je naviještao kao ispravno i upravo je vjerodostojnost ono što uvijek privlači. Čak je glas o njemu došao i do samoga kralja Heroda i Herod ga je smatrao prorokom. Problem je nastao kada je Ivan razotkrio Herodovu preljubničku vezu, vezu sa ženom njegovog brata. Ivan je i u toj situaciji bio vjerodostojan, bez straha pred kraljem. Rekao mu je što treba činiti bez obzira na to što je kralj imao veliku moć i što je vjerojatno znao kako bi zbog toga mogao završiti. Herod je nakon toga Ivana bacio u tamnicu i na taj ga način pokušao ušutkati. No, istina je i dalje boljela, ne samo Heroda, nego i ženu njegova brata koja je, kako smo čuli u ovoj situaciji iz Evanđelja, čekala priliku da se riješi Ivana misleći da će se na taj način riješiti istine. Nakon što je Herodijada zaplesala i imala mogućnost zatražiti jednu želju od kralja koji joj je to obećao ispuniti pred svima, čak joj je ponudio i pola svoga kraljevstva. Ali, na nagovor svoje majke, Herodijada traži glavu Ivana Krstitelja. Herod, svjestan da čini nešto loše, ipak pristaje učiniti to zbog ugleda i riječi koju je dao pred sustolnicima. Ponekad i mi istinu pokušavamo ‘gurnuti pod tepih’, sakriti ju ili ju čak ‘ubiti’; no istina je besmrtna i ona će prije ili kasnije izaći na vidjelo i pobijediti, to je sigurno. S. H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)