PETA VAZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

PETA VAZMENA NEDJELJA

Čitanja: Dj 9, 26-31; Ps 22, 26b-27. 28 i 30. 31-32; 1 Iv 3, 18-24; Iv 15, 1-8.


Evanđelje dana (Iv 15, 1-8)

„Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.
Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«


Razmišljanje

  • Obratit ću pažnju na Isusov radikalni ton u riječima. Preda mnom su samo dva puta: donijeti plod ili usahnuti (rr. 2, 5-6). Svaki drugi put samo je prividan život koji će se prije ili kasnije moći skupiti i baciti u oganj.
  • Žarkom molbom obratit ću se Isusu da mi pomogne vidjeti u potpunoj istini moju osrednjost u duhovnom životu, sklonost ka kompromisima i demaskira svaku laž i glumu u meni.
  • Otac moj je vinogradar. (r. 1) Isus me podsjeća da živim u Očevim rukama. Bog koji me stvorio Svojim rukama, tim istim rukama neprestano njeguje moj život. Jesam li duboko uvjeren da živim u Očevim rukama i da me On neprestano oblikuje?
  • Očeve ruke su Njegov Sin, Isus. U Njemu dobri Otac njeguje i oblikuje moj život (rr. 1-2, 8). Posvijestit ću si koliko silno mogu biti svaki dan sjedinjen s Ocem u Isusu: u osobnoj molitvi, meditaciji Božje Riječi, u Euharistiji i svetoj Pričesti, u sakramentu Pomirenja.
  • Što mogu reći za svoje sadašnje duhovno sta nje? Osjećam li da je moj život duboko uro njen u Isusa? Osjećam li se možda kao odsječena loza koja se suši? Što bih htio reći Isusu o svome trenutačnom stanju duha?
  • Ostanite u meni… (r. 4) Probudit ću u sebi duboku želju za sjedinjenjem s Isusom. Žarko ću Ga moliti da me ponovno ucijepi u Sebe i da nikad ne prestanem biti u Njemu. Promijenit ću svoju meditaciju u jednostavnu molitvu srdačne prisutnosti. Duže ću vrijeme ostati uz Isusa i Oca.

(preuzeto iz knjige Živjeti Evanđelje u izdanju Misionara Krvi Kristove)