Subota dvadeset i četvrtog tjedna kroz godinu

Raphael, Prispodoba o ribarskoj mreži, 1515.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Jesenske kvatre
Privilegirani svagdan

Čitanja: Prigodna čitanja (str. 10-27) ili od dana 1 Tim 6, 13-16; Ps 99, 1b-2. 3. 4. 5; Lk 8, 4-15.


Evanđelje dana (Lk 8, 4-15)

„Oni ostaviše sve i pođoše za njim“

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova, pa ga zamoli da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.
Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.
Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.


Razmišljanje

Isusova prispodoba o četiri vrste tla opisuje „vrste vjernika“. Njegova Riječ traži plodno tlo. Traži osobu koja će ustrajno živjeti po Njoj. Samo četvrto tlo daje da Riječ u njemu raste: samo dobro i plemenito srce. Kada smo na sv. Misi ili razmatramo Božju Riječ vrlo često nas Božja Riječ koju čujemo „zaobilazi“ kao da ju nismo ni čuli. Nakon sv. Mise budemo isti kao i prije, nakon razmatranja Božje Riječi ostajemo isti. Kao da nismo ni bili u kontaktu s Božjim Duhom u Njegovoj Riječi. Dobro se zapitati: kako sudjelujem na sv. Misi? Kakve mi sve misli tada prolaze kroz glavu? Koliko sam pozoran? Kada razmatram Božju Riječ, žurim li da to što prije obavim ili stvarno želim čuti Božji Glas? Ako me koja Riječ dodirne, trudim li se po Njoj živjeti? Ili jednostavno zanemarim i zaboravim tu Riječ? D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)